U susret izborima

Slovenija: Ugledni pravnik Miro Cerar osnovao stranku

Prema njegovim riječima, SMC je nastala "samostalno, bez ikakve pozadine, kumova, sponzora"
1 komentar(a)
Miro Cerar, Foto: Beta
Miro Cerar, Foto: Beta
Ažurirano: 03.06.2014. 19:14h

Ugledni slovenački pravnik Miro Cerar osnovao je partiju "Stranka Mira Cerara (SMC)" s ciljem da "vrati nadu i povjerenje u državu", objavili su slovenački mediji.

Cerar je na Osnivačkoj skupštini rekao da su predstojeći prijevremeni izbori, koje će u Sloveniji biti održani 13. jula, možda od najpresudnijieg značaja.

On vjeruje da će njegova stranka igrati odlučujuću ulogu na političkoj sceni.

Prema njegovim riječima, SMC je nastala "samostalno, bez ikakve pozadine, kumova, sponzora". On je kazao i da nastanak te stranke nije bio spontani odziv na nedavni pad vlade već da je njihova rasprava o stanju u državi započela prije više od godinu dana. Još je dodao da moraju da prerastu okvire stranke i da postanu sveslovenački pokret.

"Vrijeme je da zajedno napišemo novo poglavlje naše istorije", rekao je Cerar u obraćanju učesnicima kongresa. Dodao je da su se okupili u dobroj namjeri da se udruže u političku stranku i da građanima Slovenije vrate nadu i povjerenje u državu.

"Kada smo prije 23 godine osvojili nezavisnost nismo ni mislili da nas čekaju takva iskušenja kakva doživljavamo posljednjih godina", rekao je i dodao da je zbog brojnih grešaka u državi vidno sve veće razočarenje i apatija.

Naivno i slijepo, ukazao je, vjerovali smo onima koji su nam se godinama nudili kao vođe i spasioci pri čemu nismo na vrijeme shvatili da mnogi od njih ne znaju, neće ili ne mogu da urade svoj posao.

"U toj slijepoj vjeri smo potonuli u krizu čiji je uzrok kriza osnovnih etičkih i ostalih društvenih vrijednosti", rekao je Cerar.

Cerar je prijevremene izbore okarakterisao kao jedne od najpresudnijih: "Ili ćemo krenuti naprijed ili ćemo potonuti još dublje i tako ozbiljno ugroziti našu samostalnost".

Preporučujemo za Vas