Hrvatska u obračun BDP mora unijeti prihode od prostitucije i šverca droge

Zagreb je korekciju obračuna BDP-a koje se ostvaruju u sivoj ekonomiji obavila još 2009, kada je BDP povećan za 15,8 odsto
1 komentar(a)
Prostitucija, Foto: Shutterstock
Prostitucija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2014. 16:59h

Do kraja septembra ove godine, Hrvatska po nalogu Evropske unije, u obračun svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) mora unijeti prihode od prostitucije i šverca droge, što bi na godišnjem nivou moglo biti povećanje BDP-a od najmanje za 2,3 milijarde kuna (303 miliona eura).

Do te brojke vode prve procjene Državnog zavoda za statistiku (DZS), prema kojima bi BDP, unošenjem prihoda od prostitucije i raznog šverca, mogao da poraste između 0,7 i 1,8 odsto, piše “Slobodna Dalmacija”.

Ako se uzme u obzir druga od dvije procjene DZS-a, rast BDP-a mogao bi biti čak 4,5 milijardi kuna (595 miliona eura), što je za 2,1 milijardu više od prve, opreznije procjene DZS-a.

Hrvatska je korekciju obračuna BDP-a za godišnje zarade koje se ostvaruju u sivoj ekonomiji obavila još 2009, kada je BDP povećan za 15,8 odsto.

“Po novoj evropskoj metodologiji koja će se primjenjivati od septembra ove godine, BDP se mora dodatno korigovati za prihode od prostitucije i droge, iako su te aktivnosti kod nas prekršajno i kazneno djelo”, kazala je zastupnica HDZ-a u Evropskom parlamentu, Ivana Maletić.

Ove godine u budžet Evropske unije Hrvatska, prema planovima ministarstva finansija, mora da uplatiti 3,5 milijardi kuna (461 milion eura), ali konačan iznos, osim od iznosa BDP-a, zavisi i od poreskih prihoda. U svakom slučaju, ako dođe do povećanja BDP-a prema gornjim procjenama Zavoda za statistiku, povećaće se i obaveza Hrvatske prema budžetu EU, i to za najmanje 500 miliona kuna, piše list.

Bonus video: