Tirana: Sveštenici osvećuju hram, nacionalisti protestuju zbog SPC

Sačinodejstvuju patrijarsi Jerusalima, Srbije, Rumunije, arhiepiskopi Kipra, predstavnici patrijarha Moskve, Bugarske Gruzije i Antiohije
59 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2014. 11:39h

Poglavari pravoslavnih crkava širom svijeta u prisustvu hiljada vjernika, učestvuju danas u osvećenju hrama “Vaskrsenje Hristovo” u Tirani.

Osvećenje nove katedralne crkve, kako je prenosi albanski Balkanveb, događaj je od velikog značaja za cio pravoslavni svijet, a obavlja ga ekumenski patrijarh Vartolomej.

Sačinodejstvuju patrijarsi Jerusalima, Srbije, Rumunije i arhiepiskopi Kipra, Atine, Varšavekao, odnosno Anastas. Sačinodejstvuju i predstavnici patrijarha Moskve, Bugarske Gruzije i Antiohije.

Prema saopštenju Albanske pravoslavne crkve, osvećenje pravoslavne crkve predstavlja poseban blagoslov ne samo za albanske pravoslavce već i za čitavu zemlju i značajna je potvrda pravoslavlja u čitavom svijetu.

Kompleks novog katedralnog hrama "Vaskrsenja Hristovog" i u centru Tirane zajedno sa kapelom "Rođenje Hristovo" zvonikom i Sabornim centrom predstavlja simbol obnavljanja iz temelja po svim osnovama Pravoslavne Autokefalne albanske crkve, od 1991 godine do danas.

Večeras će, kako je najavljeno, u prostoru ispod Hrama biti održan omladinski festivalski koncert, kome će prisustvovati predsjednik Albanije Bujar Nišani, predsjednik Skupštine Ilir Meta, premijer Edi Rama i predsjednik opozicije, ujedno i predsjednik opštine Tirana Ljuljzim Baša.

Predviđeno je da Baša ujutru, 2. juna napravi prijem za pravoslavne prvake.

Protest albanskih nacionalista zbog dolaska delegacije SPC

Pripadnici nacionalističke Crveno crne alijanse Albanije protestuje danas u Tirani zbog prisustva delegacije Srpske pravoslavne crkve (SPC) na osvećenju hrama "Vaskrsenje Hristovo", koju predvodi patrijarh Irinej, a u kojoj je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Kako je objavio albanski portal Balkanveb, pozivajući se na izjave aktivista Alijanse, policija je privela više demonstranata, a šestoricu zadržala.

"SPC negira istoriju Albanije, Kosovo smatra Srbijom i da je "Srbiji bolje da ostane van Evropske unije nego bez Kosova", rekli su aktivisti Crveno crnog saveza.

Oni posebno zamjeraju albanskom premijeru Ediju Rami zbog toga što je uopšte pozvao predstavnike SPC na osvećenje hrama u Tirani i smatraju to "slučajem bez presedana".

Aktivisti Crveno crne alijanse su na ogradu crkve okačili parole protiv srpskog patrijarha na kojima piše: "Srpski patrijarh je protiv Albanije".

Nacionalistička Crveno-crna alijansa se zalaže za uniformnu albansku nacionalnu državu u kojoj su svi jednako Albanci po narodnosti, bez ikakvih podjela na manjinu i većinu, kao i odgovornu nacionalnu politiku prema Albancima, u prvom redu u Makedoniji za koju bi, kako smatraju, najbolje rješenje bila podjela.

Alijansa je blisko povezana sa kosovskim pokretom Samoopredjeljenje Albina Kurtija, navode albanski mediji.

Galerija

Bonus video: