Bugarska vlada preživjela još jedno glasanje o povjerenju

Opoziciona stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) optužuje vladu da vodi lošu politiku prema energetskom sektoru
0 komentar(a)
Plamen Orešarski, Foto: Reuters
Plamen Orešarski, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2014. 13:09h

Bugarska vlada lijevog centra preživjela je danas i četvrto glasanje o povjerenju, koja je tražila opozicija zbog politike u energetici.

Koaliciona vlada premijera Plamena Orešarskog dobila je podršku 116 poslanika Socijalističke partije i manjinske turske MRF stranke, dok su protiv glasala 93 poslanika.

Opoziciona stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) optužuje vladu, koja je maja prošle godine započela četvorogodišnji mandat, da vodi lošu politiku prema energetskom sektoru.

Uprkos ishodu glasasanja, GERB navodi da će povećati pritisak na vladu da se povuče, posebno pošto je ta stranka desnog centra osvojila najviše glasova na izborima za Evropski parlament.

GERB je u nedjelju osvojio 30,4, a socijalisti 18,9 odsto glasova.

GERB je na izborima prošle godine osvojio najviše glasova, ali nije mogao da nađe koalicionog partnera. Zato su socijalisti vladu obrazovali s manjinskom turskom strankom. Desni centar je od tada četiri puta iz raznih razloga tražio da se uskrati povjernje vladi.

Bonus video: