Bivši ministar finansija okrivio premijera Hrvatske da ga je ššpijunirao

Linić je kazao da Milanović želi da ga stavi u zatvor jer će “samo tako uspjeti u svojim namjerama i spletkama”
1 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: Beta
Zoran Milanović, Foto: Beta
Ažurirano: 30.05.2014. 12:18h

Smijenjeni hrvatski ministar finansija Slavko Linić, osumnjičen da je državni budžet oštetio za 3,5 miliona eura, koji je za svoju smjenu okrivio premijera Zorana Milanovića, tvrdi da je premijerov cilj da ga uhapsi.

On je kazao da Milanović želi da ga stavi u zatvor jer će “samo tako uspjeti u svojim namjerama i spletkama”, dodavši da će se obratiti saborskom Odboru za nadzor obavještajnih službi kad prikupi sve potrebne dokaze da je Milanović zloupotrijebio određene državne službe i da ga je stavio “na mjere”.

Linić, koji je i Milanovićev partijski kolega u vladajućoj SDP, kazao je i da se zalaže za prijevremene parlamentarne izbore.

Na ove Linićeve izjave reagovao je potpredsjednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbjednost Igor Dragovan i najavio da će Odbor ispitati navode bivšeg ministra da je premijer zloupotrijebio bezbjednosne službe.

“Odbor će ispitati i argumentovane i neargumentovane navode da bi se skinula svaka sumnja s mogućih zloupotreba bezbjednosno-obavještajnog aparata”, kaže Dragovan.

Zbog Linićevih navoda o zloupotrebi bezbjednosnih službi sindikati traže i da predsjednik Ivo Josipović hitno sazove sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost, prenose hrvatski mediji.

Linić je u četvrtak optužio Milanovića da ga je smijenio kako bi zaštitio svog brata i prijatelje. Smijenjeni ministar je, naime, na konferenciji za novinare, koju je najavljivao kao “obračun sa Milanovićem”, tvrdio da je njegova smjena posljedica medijske spletke premijera.

On je optužio Milanovića da su mu bile potrebne spletke oko predstečajne nagodbe firme Spačva da bi zaštitio članove svoje porodice, prijatelje i interese određenih krugova, pri čemu je zanemario državne interese.

Premijer nije imao značajnije reakcije na riječi smijenjenog ministra finansija. “Bivši ministar održao je svoje obećanje da će nas blatiti. Stvarno mi je žao”, samo je rekao Milanović poslije Linićevog istupa i dodao da ljudi vode privatne živote na koje on ne utiče.

Milanović je Linića nedavno smijenio zbog sumnje da je državni budžet oštetio za 3,5 miliona era i objasnio da više nema povjerenja u njega nakon slučaja Spačva u kojem je vrijednost zemljišta te kompanije u Vinkovcima višestruko potcijenjena u odnosu na procjenu Poreske uprave.

Bonus video: