EBRD: Šteta u Srbiji oko dvije milijarde eura, 1,3 milijarde eura u BiH

Poljoprivredni sektor, koji čini oko deset odsto bruto domaćeg prozivoda (BDP) u Srbiji i šest odsto u BiH, posebno je teško pogođen
74 pregleda 0 komentar(a)
poplave u Srbiji, Valjevo, Foto: Reuters
poplave u Srbiji, Valjevo, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2014. 11:03h

Razorne poplave koje su pogodile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu (BiH) ugrozile su ekonomiju tih zemalja i nastaviće da utiču na privredni rast i inflaciju u budućnosti, ocijenjeno je iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Još nema zvaničnih procjena štete od poplava, ali prema preliminarnim grubim procjenama, šteta u Srbiji iznosi oko 1,5 do dvije milijarde eura, a u BiH oko 1,3 milijarde, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Poljoprivredni sektor, koji čini oko deset odsto bruto domaćeg prozivoda (BDP) u Srbiji i šest odsto u BiH, posebno je teško pogođen. Najveći dio obradive zemlje u poplavljenim oblastima je uništen, a šteta u obje zemlje iznosiće više stotina miliona eura.

“Proizvodnja struje i rudarstvo posebno su pogođeni u Srbiji, gdje će velike troškove imati državna kompanija Elektroprivreda Srbije (EPS)”, navodi se u saopštenju.

Putevi i pruge, kao i infrastruktura za prenos vode i struje, takođe su pogođeni, što će predstavljati veliki problem za slobodan promet robe i kretanje ljudi, ali i uticati na poslovanje širom regiona.

Poplave će takođe imati značajan makroekonomski uticaj u Srbiji i BiH i ugroziće kratkoročni privredni rast i ciljnu inflaciju i izmijeniti prioritete i budžet za ovu godinu. Trenutna procjena EBRD za ovu godinu podrazumijeva rast BDP-a od 1,8 odsto u Srbiji i jedan odsto u BiH, ali banka navodi da će te procjene po svoj prilici biti revidirane naniže.

EBRD je ranije saopštila da je odgovor na krizu jedan od njenih prioriteta, a da će sredstva prije svega biti usmjerena na rehabilitaciju oštećenih puteva, pruga, vodovoda i elektrana. U privatnom sektoru, banka namjerava da obezbijedi dodatni kapital za mala i srednja preduzeća, pogotovo u poljoprivrednom sektoru.

Kao kandidat za članstvo u EU, Srbija može aplicirati i za pomoć iz Evropskog fonda solidarnosti, koji pomaže članicama EU u slučajevima ozbiljnih prirodnih katastrofa, ako nastala šteta premašuje 0,64 odsto njihovog BDP-a.

Vučić:Gde je bilo propusta- istraga

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio danas da će tužilaštvo pokrenuti postupke u slučajevima gdje postoji krivično djelo prilikom propusta u odbrani od poplava.

“Tužilac preduzima mjere i radnje i tamo gdje postoji krivično djelo oni će pokrenuti postupak, a tamo gdje ne postoji neće”, rekao je Vučić novinarima u Priboju upitan da prokomentariše jučerašnje saslušanje predsjednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića i da li će biti još takvih saslušanja.

Na račun vlade Srbije uplaćeno 13,4 miliona eura

Na račun vlade Srbije za pomoć stanovništvu poplavljenih područja uplaćeno je ukupno 1,55 milijardi dinara (oko 13,4 miliona eura), objavilo je danas ministarstvo finansija.

Preko Pejpala (PayPal) uplaćeno je 532.642 eura za pomoć stanovništvu poplavljenih područja u Srbiji.

Stiže 33 tone pomoći iz Rusije

Za Beograd je jutros poletio avion ministarstva za vanredne situacije Rusije sa 33 tone humanitarne pomoći za postradale u poplavama u Srbiji.

Upućeni su šatori za deset osoba, pokretni agregati, kompleti za ispumpavanje vode, voda za piće, brašno, konzervisana hrana, sredstva za higijenu.

Dio te humanitarne pomoći (16 tona) prikupila je Ambasada Srbije u Rusiji.

Od početka međunarodne humanitarne operacije u Srbiji, ministarstvo za vanredne situacije Rusije poslalo je više od 138 tona pomoći.

U akciji spasavanja na najopasnijim mjestima učestvovalo je 72 ruska spasioca, koji su evakuisali 2.200 ljudi, među kojima više od 600 djece, navodi ministarstvo na svom sajtu.

Bonus video: