Vučić: U poplavama se utopilo 24 ljudi

Napomenuo je da je jedna osoba stradala u klizištima, a da je 26 umrlo prirodnom smrću, sa teritorije osam opština
12 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: BETA/PHOTO
Aleksandar Vučić, Foto: BETA/PHOTO
Ažurirano: 29.05.2014. 19:21h

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se u poplavama utopilo 24 ljudi, uključujući i jednog vatrogasca, u klizištima je stradao jedan čovjek, dok se četvoro vode kao nestali i za njima se traga.

U osam opština pogođenih poplavama i klizištima prirodnom smrću umrlo je 26 ljudi, naveo je Vučić na sjednici Skupštine Srbije na kojoj je uz ministre odgovarao na pitanja poslanika.

Vučić je saopštio i imena stradalih.

Predsjednik Vlade Srbije rekao je da nadležni državni organi ispituju moguću krivičnu odgovornost svih u lancu odbrane od poplava.

Vučić je naveo da je postojao jedan objektivan problem za koji mora da se snosi odgovornost a za koji odgovornost može da snosi i cijela Srbija a to su neispravne sirene.

“Imamo 17 odsto ispravnih sirena tako i u Obrenovcu nisu radile sirene, radila je jedna sirena. U svega 17 odsto opština radi i jedna sirena. To je bio ključni problem inače se reagovalo na vrijeme, u 3.15 je počelo da plave naselja Obrenovca, u roku od 90 minuta su se pojavili nadležni organi i počeli da spasavaju stanovništvo”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje poslanika Nove stranke Zorana Živkovića zašto nije niko reagovao na upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda od 12. maja o obilnim padavinama, Vučić je rekao da je Sektor MUP-a za vanredne situacije reagovao pravovremeno na ta upozorenja.

Na pitanje Živkovića zašto Kolubara i Termoelektrana Nikola Tesla u Obrenovcu nemaju ažurne planove za poplavu i zašto nisu osigurani, Vučić je kazao da nisu osigurani jer je tokom 1. maja 2012. godine, tokom vlasti Demokratske stranke, na čijoj je listi izabran i Živković, “njen direktor” tražio da se iz polise osiguranja izbaci nadoknada štete od poplava.

“Taj problem pokušavamo da riješimo. Nadam se da će i to lice biti ispitano. Nemam namjeru da ga okrivim za nesreću ali izgubili smo desetine miliona eura”, kazao je Vučić.

“Nemojte da od prirodne katastrofe bilo ko pokušava da pravi političko pitanje. Vlada je uradila najbolje i najviše što je mogla, borila se za svaki život”, rekao je Vučić.

On se zahvalio svim nadležnim organima i građanima Srbije koji su se uključuli u pomoć ugroženim područjima, kao i stranim državama koje su pomogle.

Vučić je rekao da će poslanici u Skupštini Srbije dobiti kompletan izvještaj o poplavama, sa svim podacima, i da će vlada pomoći svima u obnovi kuća od poplava i omogućiti im brojne olakšice za račune koje moraju da plate.

Bonus video: