Kandidatura Mustafe Cerića za člana Predsjedništva BiH

"Dvadeset godina je bilo dosta za tranziciju, vrijeme je za ujedinjenu poziciju u interesu svih građana", rekao je Cerić
56 pregleda 2 komentar(a)
Mustafa Cerić, Foto: Beta
Mustafa Cerić, Foto: Beta
Ažurirano: 29.05.2014. 15:25h

Bivši reisu-l-ulema i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić potvrdio je danas u Sarajevu da će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH na izborima u oktobru u BiH.

Cerić je na konferenciji za novinare poručio da je vrijeme za jedinstvenu državnu politiku u BiH.

On je dodao da odluku nije donio sam i da je podršku dobio od porodice, prijatelja i brojnih saradnika iz Evrope, Sjedinjenih Država i sa istoka.

Cerić je naveo da smatra da Predsjedništvo BiH može biti najsnažniji mehanizam za razvijanje i očuvanje državnosti BiH.

"Dvadeset godina je bilo dosta za tranziciju, vrijeme je za ujedinjenu poziciju u interesu svih građana. Vrijeme je za jedinstvenu državnu politiku, koja je oslobođena od usko stranačkih interesa i ličnih želja", rekao je Cerić.

On je istakao da će tri stvari činiti okosnicu njegovog djelovanja u politici, a to su borba za ljudska prava, bezbjednost i ekonomski progres.

"Ako dobijem povjerenje na izborima, moj strateški plan je da okupim naše ljude u domovini i svijetu koji rade u velikim i respektabilnim korporacijama da nam pomognu da napravimo 'Maršalov plan' za izlazak BiH iz ekonomske krize, posebno nakon strašnih nedavnih poplava", zaključio je Cerić.

"Posljednji događaji koji su razorili domove i Bošnjaka i Srba i Hrvata pokazali su da ljudska solidarnost živi u nama, među nama i da ne poznaje granice", dodao je on.

Cerić je takođe rekao da ruku saradnje posebno pruža mladima koji prvi put izlaze na izbore u oktobru, a posebno poštovanje izrazio je prema ženama.

Bonus video: