Ješić: Vučić širio paniku, niko nije smio da mu kaže da ne govori istinu

Ješić je kazao da je očekivao da se na sastancima Vlade, ako se već direktno prenose, "pruže pouzdane informacije"
18 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2014. 12:46h

Potpredsjednik vojvođanske vlade i predsjednik Kriznog štaba Vojvodine Goran Ješić izjavio je da je Vlada Srbije tokom odbrane od poplava širila dezinformacije, a premijer Aleksandar Vučić paniku.

"Očekivao sam od Vlade precizne informacije, poruke smirenosti i operativne, pametne ljude. Imali smo dezinformacije iz Vlade, gdje Vučić govori panično da dolazi drugi talas, a inženjeri prate da Sava pada 30 centimetara dnevno", rekao je Ješić u intervjuu za posljednji broj nedeljnika "Nin". Ješić je kazao da je očekivao da se na sastancima Vlade, ako se već direktno prenose, "pruže pouzdane informacije"... Na neke informacije funkcioneri Srbijavoda, kako je rekao, morali su da kažu: 'Gospodine premijeru, to što govorite nije tačno'".

On je zamjerio i "kontrolisanim medijima" na izvještavanju. "Nismo mogli da prođemo da napravimo nasip u Rači. Ljudi su sjekli nožem vreće u Sremskoj Mitrovici. Nismo znali zašto nam ne dozvoljavaju, sve dok na Pinku nismo vidjeli informaciju da smo navodno donijeli odluku da ih potopimo", kazao je Ješić. Prema njegovim riječima "talas od devet metara, koji su najavljivali, nikada nije bio, niti će".

"To može biti samo cunami na moru. Onda shvatite da konfuziju diže predsjednik Vlade, koji kaže da dolazi drugi talas. Imate direktora Srbijavoda Puzovića koji kaže 'Bog je kriv'", rekao je Ješić. On je istakao da u Vojvodini nijedan život nije bio u opasnosti zahvaljujući spremnosti nadležnih pokrajinskih institucija, investicijama u vodoprivredu i postojećim planovima za odbranu od poplave.

"Posljednje dvije godine smo upumpali 80 miliona eura u vodoprivredu i to je dalo rezultat. Sem toga unapred postoje planovi za odbranu od poplave. I samo te planove treba otvoriti i pratiti ih... Ukupan budžet vodoprivrede Vojvodine ove godine je 45 miliona, a bio je 2,5 miliona dinara", rekao je Ješić. Govoreći o situaciju u Šidu, Ješić je kazao da su inženjeri kada je poplavljena Hrvatska, proračunali koja su ugrožena mjesta i na tom spisku bio je Šid.

"Izdao sam naredbu o preventivnoj evakuaciji i mjerama odbrane. Ali načelnik opštine, nedorastao svom poslu, odbio je da postupi po naredbi", rekao je Ješić i objasnio da je o tome obavijestio svog komandanta, a on ministra policije koji je sjutradan došao u Šid i na čelo opštinskog kriznog štaba postavio generala policije. Ješić je kazao da je ozbiljan problem u Šapcu 500 ili 700 metara nezavršenog nasipa.

"Svjetska banka finansirala je taj projekat, ali tim projektom država nije upravljala kako treba. 'Por' nije isplaćen i napustio je gradilište. Ugovor sa Svjetskom bankom Vučić je raskinuo", kazao je Ješić.

Upitan da li je bilo moguće izbjeći katastrofu u Obrenovcu, Ješić je kazao da je na osnovu hidrometeoroloških prognoza trebalo "ukljućiti sirene i evakuisati dio Obrenovca".

Galerija

Bonus video: