Poplave će pogoršati ekonomsku situaciju u Srbiji i regionu

Dačić je najavio da će Srbija učiniti sve da precizno procijeni iznos štete, od čega će zavisiti i iznos sredstava koji će dobiti iz Fonda solidarnosti EU
6 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Beta/AP
Ivica Dačić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.05.2014. 17:24h

Ekonomska situacija u Srbiji, kao i u cijelom regionu veoma je složena i nakon poplavnog talasa može se očekivati njeno dalje pogoršanje, zaključeno je danas na sastanku ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića, šefa delegacije EU Majkla Devenprota i amabsadora zemalja EU.

Očekivano pogoršanje ekonomske situacije u Srbiji razlog je zašto je predloženo da Evropska unija razmotri izraženiju ekonomsku, finansijsku i političku podršku regionu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić, Devenport i ambasadori zemalja EU precizirali su danas da aplikacija za sredstva iz Fonda solidarnosti treba da bude predata do početka avgusta, kako bi Savjet EU i Evropski parlament počeli proces za odobrenje pomoći.

Dačić je najavio da će Srbija učiniti sve da precizno procijeni iznos štete, od čega će zavisiti i iznos sredstava koji će dobiti iz Fonda solidarnosti EU.

Dačić je na sastanku s Devenportom i ambasadorima izrazio zahvalnost na pomoći koju EU pruža Srbiji u kriznoj situaciji i ponovio da je punopravno članstvo Srbije u EU prvi prioritet Vlade Srbije.

Srbija je, kako je naveo, posvećena sprovođenju reformi u svim oblastima, posebno u oblasti vladavine prava, unutrašnjih poslova, zaštite ljudskih prava i prava manjina.

Bonus video: