Privođenja bivših čelnika Galenike, koji se sumnjiče da su je oštetili za 75 miliona eura

Radio-televizija Srbije prenijela je da je policija privela Dejana Backovića, bivšeg predsjednika Upravnog odbora Galenike i funkcionera SPS-a
0 komentar(a)
Galenika, Foto: Galenika
Galenika, Foto: Galenika
Ažurirano: 25.05.2014. 10:28h

Pripadnici Uprave kriminalističke policije Srbije uhapsili su osam osoba osumnjičenih da su kompaniju Galenika oštetili za 75 miliona eura, izjavio je danas minister unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je na konferenciji za novnare, kojoj je prisusvovao i direktor policije Milorad Veljović, rekao da su

osumnjičeni oštetili Galeniku u korist preduzeća Velefarm.

U saopštenju MUP-a navedeno je da su među osam uhapšenih i bivši generalni direktor Galenike Nenad Ognjenović i Dejan Backović, predsjednik Upravnog odbora te kompanije i funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS).

Uhapšeni su i bivši generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora Velefarma Dragoljub Vučićević, direktor direkcije za razvoj i strateški merketing u Velefarmu Rade Lazarević, direktor i ovlašćeni za zastupanje Velefarma Momir Vuković, kao i zaposleni u Velefarmu Ljubica Kapor i Tatjana Vučetić.

Policija traga za još jednim osumnjičenim, direktorom direkcije finansijskih poslova Velefarma Miroslavnom Milovanovićem.

U februaru ove godine saopšteno je da je završen predistražni postupak u slučaju Galenika, a istraživalo se poslovanje državne fabrike ljekova sa privatnom veledrogerijom Velefarm.

Nakon optužnice koja nekadašnje čelne ljude Galenike i Velefarma tereti da su državnu fabriku lekova oštetili za 900 miliona dinara, nastavak istrage ukazivao je na to da je Galenika izgubila dodatnih 7,7 milijardi dinara.

Tom novom istragom, obuhvaćen je i Backović, koji je, sudeći prema tadašnjem izveštaju Uprave kriminalističke policije u koji je B92 imao uvid, dao nalog direktoru Galenike da potpiše ugovore sa Velefarmom o prodaji ljekova, bez dovoljno garancija da će Velefarm preuzetu robu i platiti.

Svi ugovori sklapani su, kako se navodi u izveštaju, iako je Velefarm imao milionske dugove prema Galenici za prethodno isporučenu robu.

Bonus video: