Incko: Poplave ujedinile sve narode u BiH, političari da nauče lekciju

Incko je ocijenio da su građani u kriznim trenucima pokazali da ih ne zanimaju vještački nametnute podjele koje se temelje na strahovima iz prošlosti
4 komentar(a)
Incko, Foto: Beta
Incko, Foto: Beta
Ažurirano: 22.05.2014. 17:57h

Valentin Incko ocijenio da su višednevne poplave i njihove katastrofalne posljedice ujedinile sve ljude u Bosni i Hercegovini i izbrisale sve granice.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko je dodao da bi političari iz toga trebalo nešto da nauče.

“Ova vanredna situacija je pokazala da su poplave izbrisale entitetske granice”, naveo je Incko nakon sjednice Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH (PIC).

To tijelo - koje čine predstavnici najuticajnijih zapadnih zemalja, Rusija i Turska- održalo je ranije planirano zasjedanje kako bi analiziralo političko stanje u zemlji, ali je u prvi plan izbila analiza posljedica koje su ostavile katastrofalne poplave.

Incko je ocijenio da su građani u kriznim trenucima pokazali da ih ne zanimaju vještački nametnute podjele koje se temelje na strahovima iz prošlosti.

Ta činjenica, baš kao i socijalni protesti koji su potresli zemlju u februaru, smatra Incko, pokazali su da je vrijeme za novi politički pristup u BiH.

Upravni odbor PIC-a potvrdio je nedvosmisleno opredjeljenje za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i podsjetio sve strane u BiH na njihovu obvezu da u potpunosti poštuju Dajtonski sporazum i odluke visokog predstavnika kao i da “međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente” da to osigura.

U vezi s predstojećim opštim izborima u BiH, zakazanim za 12. oktobar, Upravni odbor PIC-a pozvao je sve kandidate i političke stranke da izbornu kampanju sprovode odgovorno, na osnovu konkretnih strateških pitanja i bez pokušaja izazivanja etničkih podjela i straha.

Bonus video: