Devenport:Srbija može odmah da dobije 30 miliona eura

Iako je kandidat za članstvo u EU, Srbija ima ista prava kao i članice da koristi sredstva Fonda solidarnosti
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Majkl Devenport, Foto: Beta
Ivica Dačić, Majkl Devenport, Foto: Beta
Ažurirano: 22.05.2014. 10:12h

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majk Devenport izjavio je danas da Srbija može odmah da računa na pomoć od EU od 30 miliona za najhitnije potrebe u otklanjanju posljedica poplava.

Devenport je u Beogradu, na sastanku međunarodnih donatora od kojih se očekuje pomoć u otklanjanju posljedica poplava, rekao da će EU obezbijediti Srbiji i kratkoročna sredstva za obnovu kuća i infrastrukture, po prioritetima koje odredi Vlada Srbije.

"Srbija je od izbijanja poplava od zemalja članica EU dobila pomoć i više nego što je traženo, a ekipe stručnjaka iz EU pomažu u zaštiti od poplava elektroenegetskih objekata", istakao je Devenport.

On je podsjetio da Srbija, iako je kandidat za članstvo u EU, ima ista prava kao i članice da koristi sredstva Fonda solidarnosti.

Tačan iznos pomoći koju će Srbija dobiti od EU za otklanjanje posljedica poplava, kako je rekao, biće naknadno utvrđen na osnovu procijenjene štete.

"Iz EU će doći 200 stručnjaka koji će pomagati Vladi Srbije u kontroli sanacija štete i trošenja novca za te namjene", kazao je Devenport.

Na stranici Pomozi.me je objavljen raspored brojnih akcija za prikupljanje pomoći za ugrožene u poplavama, dodajte akciju za koju vi znate!

Bonus video: