U HR poplave zahvatile i minski sumnjivo područje, u BiH do sada 21 žrtva poplava

Državna uprava za zaštitu i spasavanje rukovodi operativnim snagama i koordinira djelovanje drugih učesnika u aktivnostima zaštite i spasavanja
12 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2014. 18:48h

Uz poplavljena minski sumnjiva područja u opštinama Gunja i Vrbanja, danas je poplavljeno minski sumnjivo područje u predjelu šume Somovac u Opštini Nijemci, u Vukovarsko-sremskoj županiji, saopšteno je iz Uredaza razminiranje Vlade Hrvatske.

Područje se nalazi oko 4,5 kilometra jugoistočno od sela Lipovac, neposredno uz granicu sa Srbijom. Površina minski sumnjivog područja je 1,4 miliona kvadratnih metara, u dužini pokriva oko 4,5 kilometra, a široko je od 250 do 750 metara.

Prema zapisnicima, na tom području su evidentirana tri minska polja s 50 mina PROM i 78 PMA3, a područje je jasno i vidljivo označeno s 28 oznaka minske opasnosti, prenosi agencija Hina.

U BiH do sada 21 žrtva poplava

Potvrđeni broj smrtnih slučajeva u Bosni i Hercegovini prouzrokovanih poplavama povećan je na 21 nakon što je policija u Doboju pronašla tijelo žene za koju je utvrđeno da se utopila.

Portparolka MUP-a Republike Srpske Mirna Šoja kazala je tokom dana kako je na spratu jedne porodične kuće pronađeno tijelo 75-godišnje žene.

"Tokom uviđaja je utvrđeno da je smrt nasupila usljed utapanja", kazala je Šoja.

Starica je ujedno deseta žrtva s područja Doboja koji je bio u potpunosti poplavljen. Ranije je potvrđeno da se na teritoriji Republike Srpske utopilo 17 osoba dok je prema podacima ministarstva zdravlja Federacije BiH u tom entitetu od utapanja smrtno stradalo troje ljudi.

Nagađa se da bi broj smrtnih slučajeva mogao biti i veći jer je prijavljen nestanak više osoba, ali vlasti ističu da će se to moći utvrditi tek nakon što se voda u potpunosti povuče i pretraže napuštene kuće, prenosi agencija Hina.

Nema osoba sa zaraznim bolestima

Ministri zdravlja danas su na sjednici kojoj su prisustvovali i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije saopštili da ni u Federaciji BiH ni u Republici Srpskoj nema osoba sa zaraznim bolestima.

"Na teritoriji Federacije BiH, do jutros u osam sati, imali smo tri potvrđene smrti. Nemamo trenutno epidemija i zaraza na poplavljenim područjima. Situacija u tim područjima jeste nesigurna ali je kontrolisana. Broj mrtvih u RS je 17, veličina katastofe u RS je ogromna. U RS su u potpunosti uništena dva grada, to su grad Doboj i grad Šamac", rekao je federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović.

Uništeni su značajni djelovi opštine Modriča, poplavljen je grad Bijeljina, djelovi Srebrenice, Šekovića, Bratunca, Han-Pijeska, Banjalučka regija, Prijedor, jednostavnije rečeno polovina Republike Srpske je zahvaćena ovim poplavama, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Novich rekao je da je "u ovom trenutku izuzetno bitno preduzeti multisektorske i sveobuhvatne mjere i imati jedinstven pristup hitnim mjerama u oblasti zdravlja u poplavljenim područjima".

Šef kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Haris Hajrulahović, potvrdio je da će u BiH doći pomoć koja je najpotrebnija.

Ministri su zahvalili svim rafterskim, kajakaškim i veslačkim timovima, Oružanim snagama BiH, ali i kolegama u regionu na ukazanoj pomoći.

U Vukovaru proglašena katastrofa

Vlada Hrvatske proglasila katastrofu za područje Vukovarsko-sremske županije koje je pogođeno poplavom.

Državna uprava za zaštitu i spasavanje rukovodi operativnim snagama i koordinira djelovanje drugih učesnika u aktivnostima zaštite i spasavanja i sprovodi njihovo pravovremeno informisanje.

Takođe, kontroliše sprovođenje propisanih mera i aktivnosti u zaštiti i spasavanju i sprovodi mobilizaciju za potrebe sistema zaštite i spasavanja, prenijela je agencija Hina.

Galerija

Bonus video: