Slavonija i dalje pod vodom, nasipi popuštaju

Potvrđena je i druga žrtva, a tijelo je locirano u Rajevu Selu, jednom od najugroženijih mjesta te oblasti. Prisilna evakuacija, koja je juče počela, i dalje se sprovodi
75 pregleda 0 komentar(a)
Hrvatska, poplave, Foto: Beta/AP
Hrvatska, poplave, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.05.2014. 11:54h

Stanje u Slavoniji, u Hrvatskoj, i dalje je teško, iako su vodostaji u padu, nasipi su raskvašeni i popuštaju,a popravljaju ih pripadnici vojske i drugih službi.

Potvrđena je i druga žrtva, a tijelo je locirano u Rajevu Selu, jednom od najugroženijih mjesta te oblasti. Prisilna evakuacija, koja je juče počela, i dalje se sprovodi.

General Oružanih snaga RH Drago Lovrić kaže da je evakuisano i posljednjih 15 stanovnika Gunje, još jednog od najugroženijih mjesta, i dodaje da nijedna osoba neće biti ostavljena, a radi se i na izvlačenju životinja.

Vojska priprema plan sanacije terena nakon povlačenja vode.

Jutros u 7 sati je nivo Save u Županji manji za 10 centimetara u odnosu na jučerašnji dan, za 10 centimetara pala je Sava i u Slavonskom Šamcu, a za 9 u Slavonskom Brodu.

Vukovarski krizni štab sinoć je saopštio da im nedostaju cistjerne za vodu, pumpe i druga oprema za borbu s poplavama.

Prijete crijevne i zarazne bolesti

Poplavljena područja posjetio je i ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Rekao je da treba spriječiti zdravstvenu katastrofu, da ne očekuje epidemiju ni endemiju, ali očekuje pojavu crijevnih i zaraznih bolesti.

U ugrožena područja poslato je 30 dodatnih ekipa hitne medicinske pomoći koje su imale oko 200 intervencija posljednja 24 sata.

Domove napustilo desetak hiljada ljudi

U Hrvatskoj, na području poplavljenih sela Gunje, Račinovaca i Rajevog Sela, još 40-tak osoba čeka na evakuaciju.

Voda je od tih sela doprla do prvih susjednih, koja se evakuišu, rečeno je na konferenciji za novinare Sstaba za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-sremske županije.

Ta područja dodatno se utvrđuju nasipima, kazao je komandant Hrvatske kopnene vojske, general Dragutin Repinc i dodao da je vojska noćas izgradila veliki nasip prema mjestu Jamena u Srbiji.

S poplavljenih područja do sada je organizovano evakuisano više od 3 000 osoba, neslužbeno se procjenjuje da je svoje domove iz ugroženih i poplavljenih područja županjske Posavine napustilo desetak hiljada ljudi.

Evakuisano je između sedam i osam hiljada životinja, što je oko 85 posto životinja planiranih za evakuaciju, objavila je Hina.

Bonus video: