Hamovićev EFT nudio Srbiji tri puta skuplju struju

EPS je direktno kupovao struju od elektroprivreda Crne Gore i Republike Srpske po 35 i 36 eura za megavat sat (MVh), a Hamovićeva firma je nudila cijenu od 80 eura
92 pregleda 10 komentar(a)
Vuk Hamović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vuk Hamović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.05.2014. 14:40h

Kompanija EFT nudila je prethodnih dana Srbiji tri puta veću cijenu struje od tržišne, pišu beogradski mediji, navodeći obrazloženje predsjednika tog preduzeća Vuka Hamovića da su kontakte sa Elektroprivredom Srbije (EPS) smatrali konsultacijama.

Beogradska štampa navodi da je prethodnih dana, kada je postalo jasno da može biti problema u snabdijevanju potrošača, EPS direktno kupovao struju od elektroprivreda Crne Gore i Republike Srpske po 35 i 36 eura za megavat sat (MVh), a da je Hamovićeva firma najavila cijenu od 80 eura, prenio je Tanjug.

Srpska štampa, premijer Srbije Aleksandar Vučić je, ne navodeći o kojoj je firmi riječ, u nedjelju u Šapcu oštro osudio neke domaće trgovce električnom energijom koji su državi nudili struju po nekoliko puta većoj cijeni od one po kojoj je u trenucima najveće nužde kupljena od BiH i Crne Gore.

“Naše novine” pišu da je Vučić tražio da se preispita taj slučaj i upozorio rukovodstvo EPS-a da se ni po koju cijenu od Hamovića ne smije kupiti nijedan kilovat i tražio da mu se dostave svi ugovori koje je EPS imao sa EFT-om.

Hamović tvrdi da su trgovci EFT-a poziv iz Elektroprivrede doživjeli kao potrebu za konsultacijama, a ne i kao zahtjev za prodaju.

“Cijena koju je beogradska kancelarija ponudila EPS-u u petak data je kao indikacijska cijena za havarijsku energiju u regionu”, naveo je Hamović.

Hamović je kazao da je u to vrijeme boravio u Republici Srpskoj i da je po povratku u Beograd održan sastanak na kome je odlučeno da će EFT u ponedjeljak na račun vlade Srbije za pomoć ugroženima uplatiti 100.000 eura i EPS-u nude da, bez ikakve nadoknade, koriste sve raspoložive kapacitetet EFT-a.

Protiv Hamovića i biznismena Vojina Lazarevića je u Srbiji podnijeta krivična prijava sredinom 2013. zbog sumnje da su oštetili Srbiju u preprodaji struje između Crne Gore, Republike Srpske i te države.

Oni su bili poslovni partneri Elektroprivrede Crne Gore, preko kojih je energetska kompanija uvozila nedostajuće količine struje.

Bonus video: