Hrvatska: U Slavoniji evakuisano 3.000 ljudi, traga se za dvije nestale osobe

Najteže je i dalje na području županjske Posavine, gdje je juče došlo do proboja nasipa na Savi kod Račinovaca i Gunje
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2014. 09:19h

Stanje na poplavama pogođenim područjima u Slavoniji i dalje je kritično, evakuacije građana traju, a, prema nezvaničnim informacijama, dvije osobe se vode kao nestale.

Premijer Zoran Milanović poručio je sinoć, poslije obilaska ugroženih područja u Vukovarsko-sremskoj županiji, da će država obezbijediti nove kuće onima koji su stradali u poplavama, ali i da će tražiti da se utvrdi postoji li odgovornost zašto mještani poplavljenih područja nisu ranije evakuisani.

Prema dostupnim informacijama, do sad je evakuisano oko 3.000 ljudi. U dijelu Slavonije, proglašeno je vanredno stanje.

Najteže je i dalje na području županjske Posavine, gdje je juče došlo do proboja nasipa na Savi kod Račinovaca i Gunje, odakle je u toku evakuacija oko 400 mještana. Na pojedinim mjestima u Gunjama voda je i dva metra. Prema svjedočenju mještana, voda je nenadano došla i poplavila selo.

Video: SensServis Agencija

Evakuisani se smještaju u sportske dvorane osnovnih škola u Županji, Gradištu i Cerni. Ministar unutrašnjih poslova Rajko Ostojić nije želio da spekuliše o broju nestalih, ali Hrvatska radiotelevizija nezvanično navodi da su dvije osobe nestale tokom evakuacije iz Rajevog Sela.

Na terenu je i oko 500 pripadnika vojske, a odobreno je angažovanje još njih 1.000.

Načelnik Područne kancelarije za zaštitu i spašavanje iz Vukovara Zdenko Lovrić rekao je da optimizam pruža činjenica da je kod Županje nivo Save noćas opao za tri centimetra, pa je vodostoj u 8.00 iznosio 1.149 centimetara.

Od jutros stagnira i vodostaj Save kod Slavonskog Broda, gdje je voda tokom jučerašnjeg dana stigla do centra grada, ali je situacija pod kontrolom.

U akciju pomoći ugroženom stanovništvu uključio se Crveni krst Hrvatske, a javni apel za pomoć uputio je vukovarsko-sremski župan Božo Galić.

Zbog rasta Save teško je i kod Slavonskog Šamca i Sikirevaca, kao i na području Hrvatske Kostajnice i opštine Dvor gdje se izlila Una.

Galerija

Bonus video: