Hrvatska: U Slavoniji borba s poplavama

U posljednja dvadeset i četiri časa vodostaj Save kod Županje narastao je više od 3,5 metra
3 komentar(a)
Hrvatska poplava, Foto: BETAPHOTO
Hrvatska poplava, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 17.05.2014. 09:21h

U Hrvatskoj, u istočnoj Slavoniji i dalje je kritično zbog obilnih padavina i visokog vodostaja Save, a poplavom najugroženija područja danas će obići premijer Zoran Milanović.

U odbrani od poplava pomaže oko 300 pripadnika vojske koji su upućeni u Požeško-slavonsku i Brodsko-posavsku županiju da bi s inženjerijskom opremom, transportnim sredstvima i čamcima s posadama pomogli stanovništvu u odbrani od poplave. I dalje je nakriticčije na podruccju županjske Posavine i Slavonskog Šamca gdje se u Savu uliva nabujala Bosna.

Uz vojsku, pomažu i pripadnici Gorske službe spassavanja i vatrogasci. U posljednja dvadeset i četiri časa vodostaj Save kod Županje narastao je više od 3,5 metra. Mnoge poljoprivredne površine su poplavljene, a voda je prodrla i do kuća.

Cijelu noć se dežuralo na poplavljenim područjima Orljave u opštini Oriovac, a, prema posljednjim informacijama, njen nivo opada. U vodenom okruženju je oko 300 kuća u naseljima Gradac i Ivandvor iz kojih su juče evakuisani žene i djeca. Zbog izlivanja Orljave kod Požege juče je domove moralo da napusti oko 500 osoba.

Bonus video: