Hrvatska neće moći da uvede euro bar još 15 godina

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine će pasti 0,6 odsto, a sljedeće porasti za 0,7 odsto, dok će javni dug do kraja ove godine biti 70 odsto BDP-a
2 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.05.2014. 09:34h

Hrvatska neće moći, zbog neispunjenih uslova, bar još petnaestak godina da uvede euro, ocuenjuje ekonomski analitičar zagrebačkog Ekonomskog instituta, Željko Lovrinčević.

Lovrinčević je, na konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji, kazao da zbog visoke evroizacije zemlje, a nemogućnosti da uvede euro, Hrvatskoj ostaje da se svo to vrijeme "nosi" sa rizikom kursa, prenosi Tportal.

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine će pasti 0,6 odsto, a sljedeće porasti za 0,7 odsto, dok će javni dug do kraja ove godine biti 70 odsto BDP-a.

Trenutno je potrebno oko 4,2 odsto BDP-a za servisiranje kamata po javnom dugu, čime Hrvatska ulazi u zonu visoko zaduženih zemalja, kazao je Lovrinčević u osvrtu na privredna kretanja u toj zemlji, njihove posljedice, mogući razvoj događaja i mogućnosti rješenja krize.

"Hrvatska stvara godišnje oko pet odsto deficita budžeta, a u zavisnosti od stope inflacije treba nam minimalno tri procenta realnog rasta BDP-a na godinu samo za otplatu kamata", ističe Lovrinčević.

On takođe predviđa da će u predstojećem periodu sve više rasti pritisak na hrvatsku centralnu banku da uzme učešće u reprogramu javnog duga.

Po njegovom mišljenju, ako kapital ne dođe u Hrvatsku, moglo bi da se dogodi da Hrvati sve više odlaze prema kapitalu.

Lovrinčević je naveo neke elemente, kako je rekao, moguće privredne i društvene eutanazije Hrvatske, ako se dogodi negativni scenario privrednih i ekonomskih kretanja. U tom kontekstu kaže da je recesija za Hrvatsku poželjno stanje u koje se treba vratiti, jer toliko duboka kriza u toj zemlji.

Bonus video: