Mišković: Zašto optužnica, pa nikad ni saobraćajni prekršaj nijesam platio

On je kazao i da "ne zna šta se danas radi u Delti, jer se ne bavi operativnim poslom, već vizijom kompanije"
5 komentar(a)
Miroslav Mišković, Foto: Beta/AP
Miroslav Mišković, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.05.2014. 11:23h

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković, optužen za malverzacije u putarskim preduzećima, rekao je danas u Specijalnom sudu u Beogradu da se u njegovom preduzeću uvijek radilo stručno i po zakonu, zbog čega ne razumije zašto je podignuta optužnica protiv njega.

"Nikada nisam bio u sudu, ni saobraćajni prekršaj nisam platio, ne znam šta se sad desilo. Delta je takav sistem, kakav ne možete da nađete u jugoistočnoj Evropi, da on i sada fukcioniše kada i glavni čovjek nije tu", naglasio je Mišković.

On je kazao i da "ne zna šta se danas radi u Delti, jer se ne bavi operativnim poslom, već vizijom kompanije".

Po njegovim riječima, da je Delta uvijek poslovala po zakonu, pokazuje i odbrana ostalih optuženih u postupku.

Rašo: Đuraškovića nikad nijesam ni sreo

Današnje ročište počelo je odbranom revizora "Konzita" Zdravka Raša koji se tereti za pomoganje u krivičnom djelu zloupotreba položaja odgovornog lica.

On je optužen da je procjenom nenovčanog uloga Preduzeća za puteve (PZP) Niš, a koje su potom prenijeti u "šer" korporaciju, pomogao vlasniku Nibensa Milu Đuraškoviću da ostvari protivpravnu imovinsku korist.

U optužnici je navedeno da je prenos udjela objavljen po nižoj, nepravilno procijenjenoj vrijednosti, zbog koje je PZP Niš zabilježio kapitalni gubitak od oko 146 miliona dinara.

"Nije tačno to što se navodi u optužnici. Đuraškovića nikada nisam sreo, niti sam mu omogućio da ostvari protivpravnu imovinsku korist", kazao je Rašo u sudu.

On je objasnio da je unošenjem akcija PZP Niš u "šer" korporaciju, to preduzeće koje je bilo u sistemu Nibens grupe, postalo vlasnik 99 odsto udjela u šer korporaciji.

"Procjenu nisam radio radi prodaje akcija, tu nije riječ o gubitku prava, već njihovoj razmjeni. Vi dajete akcije za udio u vlasništvu", precizirao je Rašo.

Ocijenio je da je prenos udjela bilo dobra odluka, zato što je u to vrijeme "šer" korporacija raspolagla sa 560 miliona dinara i 70 miliona neraspoređene dobiti.

Filipović: Đuraškovića ni ne poznajem

Poslije Raša, odbranu je iznio i optuženi bivši direktor "Delta brokera" Predrag Filipović koji se tereti da je pomogao Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškovića da neosnovano uvećaju vrijednost kapitala PZP Niš.

"Nikada nisam uradio ništa nezakonito", kazao je Filipović i rekao da je preduzeće "Konzit" za procjenu akcija PZP Niš angažovao zato što je bilo renomirano, a ne po nalogu Miškovića.

"Đuraškovića nikada nisam upoznao", dodao je on. Kazao je da je sve išlo preko brokera i da nije direktno učestvovao u prodaju i trgovinu akcija.

Po optužnici Tužilaštva, akcije PZP Niš su nezakonito uvećane 2008. godine kada je došlo do naglog pada vrednosti kapitala.

Bonus video: