Mišković "prekomjerno opterećen", žali se Strazburu

Od kada se brani sa slobode, vlasnik "Delta holdinga" se tri puta obraćao sudu da mu vrati putnu ispravu i omogući put u inostranstvo
69 pregleda 2 komentar(a)
Miroslav Mišković, Foto: FoNet
Miroslav Mišković, Foto: FoNet
Ažurirano: 06.05.2014. 12:18h

Odbrana vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića najavila je danas da će sljedeće nedjelje podneti žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog "prekomjernog opterećenja" njihovog klijenta.

"Zabrana Miroslavu Miskoviću da putuje i oduzimanje pasoša nije u skladu ni sa praksom domaćih sudova. Ni okrivljenima za teža krivična djela nijesu oduzete putne isprave", rekao je advokat Zdenko Tomanović novinarima ispred Specijalnog suda.

Dodao je da očekuje da ce Evropski sud uzeti u razmatranje žalbu Miškovićeve odbrane i da će je pozitivno riješiti.

Podsjetio je da je Mišković, optužen za malverzacije u putarskim preduzećima, dao 12 miliona eura kao jemstvo i da mu je blokirano 40 miliona eura u imovini.

Tomanović je ranije danas kazao i da je odbrana uložila žalbu zbog sudske odluke kojom su zatražili da se Miškoviću trajno vrati pasoš i ukine zabrana napuštanja boravišta.

Sud je samo u decembru prošle godine Miškoviću odobrio put u London i privremeno mu vratio pasoš, dok je u januaru i aprilu odbio njegove zahtjeve za putovanja u Holandiju i Italiju.

Tomanović je kazao da je optužnica protiv Miškovića neosnovana. Miškoviću je oduzet pasoš i izrečena zabrana napuštanja boravišta 23. jula prošle godine, kada je uz jemstvo od 12 miliona eura koje je uplatila njegova kompanija u gotovini na račun suda, pušten iz pritvora.

Od kada se brani sa slobode, vlasnik "Delta holdinga" se tri puta obraćao sudu da mu vrati putnu ispravu i omogući put u inostranstvo na sastanke s poslovnim partnerima.

Sud je samo u decembru prošle godine Miškoviću odobrio put u London i privremeno mu vratio pasoš, dok je u januaru i aprilu odbio njegove zahtjeve za putovanja u Holandiju i Italiju.

Mišković je na suđenju u više navrata apelovao na sud da mu vrati pasoš navodeći da je vlasnik više firmi u inostranstvu, a pasoš njegovo sredstvo za rad.

Današnji glavni pretres u Specijalnom sudu nastavljen je iznošenjem odbrane direktora Preduzeća za puteve Niš Zorana Mihailovića koji je negirao navode optužnice.

Bonus video: