U Vukovaru zajednički protest mladih iz Hrvatske i Srbije

Protest na Trgu Franje Tuđmana organizovali su učesnici treninga prekogranične saradnje koji organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba i Beograda
64 pregleda 10 komentar(a)
Vukovar, Foto: Shutterstock
Vukovar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.04.2014. 08:01h

Grupa mladih iz Srbije i Hrvatske protestovala je sinoć u Vukovaru zbog napada hrvatskih navijača na jedan kafić, čiji su vlasnici vukovarski Srbi, poručivši da se etnički motivisanom nasilju mora stati na put.

Protest na Trgu Franje Tuđmana organizovali su učesnici treninga prekogranične saradnje koji organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba i Beograda.

U saopštenju dvije organizacije navodi se da je povod za njihovo okupljanje bio incident u kafiću Džoker, kada je povrijeđeno više osoba srpske nacionalnosti. Nerede su napravili hrvatski navijači, koji su se vraćali sa utakmica Crvene zvezde i Cibone i Partizana i Cedevite.

"Mediji pišu da su u tuči učestvovali navijači srpskih i hrvatskih timova, skrivajući istinu da su incident izazvali hrvatski navijači, koji su ciljano uletjeli u kafić, čiji vlasnici su vukovarski Srbi", rekao je Leo Tot iz Vukovara, polaznik treninga i jedan od organizatora akcije.

Učesnici protesta nosili su transprente na kojima je ćirilicom i latinicom pisalo "Vukovar mira", "Vukovar jednakosti", "Vukovar slobode", i "Vukovar ljubavi". Poručili su da je njihov cilj između ostalog građenje boljih odnosa u regionu, što je moguće i drugačijim sagledavanjem prošlosti.

"Mladi iz Srbije moraju da znaju šta se tokom 90-ih dogodilo u Vukovaru, da posjete Ovčaru i Bolnicu, da insistiraju na pokretanju pitanja odgovornosti Beograda za trenutnu situaciju u Vukovaru. Samo odgovornim odnosom prema prošlosti, možemo konstruktivno doprinijeti poboljšanju međuetničkih odnosa u sadašnjosti i budućnosti", rekao je Đorđe Bojović iz Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda.

Bonus video: