Hodžaj: Pet koraka do dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom

Prema njegovim riječima, Srbija ne smije da blokira članstvo Kosova u evropskim i svjetskim organizacijama
3 komentar(a)
Beograd Priština, Foto: Beta
Beograd Priština, Foto: Beta
Ažurirano: 18.04.2014. 18:28h

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj ocijenio je danas, povodom godišnjice Briselskog sporazuma, da je taj dokument bio prvi korak ka normalizaciji odnosa ali da do uspostavljanja dobrosusjedskih odnosa Srbija treba da prođe kroz pet etapa.

"Prvo, Srbija treba da sprovede sve postignute sporazume u dijalogu s Kosovom. Drugo, Srbija treba da rasformira sve ilegalne paralelne strukture u Republici Kosovo. Treće, treba dopustiti integraciju srpske zajednice u institucijama Kosova", kazao je Hodžaj.

Prema njegovim riječima, Srbija ne smije da blokira članstvo Kosova u evropskim i svjetskim organizacijama, uključujući i članstvo u UN.

"I na kraju, treba da uslijedi međusobno priznanje Kosova i Srbije, kao dvije nezavisne i suverene države. Samo posle ispunjenja ovih uslova, možemo govoriti o normalizaciji odnosa", izjavio je Hodžaj.

Savjetnik premijera Kosova Bekim Čolaku okrivio je Beograd za kašnjenje u sprovođenju sporazuma, posebno kada se radi o funkcionisanju sudova na sjeveru Kosova.

Ocijenio je da je bilo malo pomaka i kod rasformiranja, kako se izrazio, "ilegalnih formacija u oblasti bezbjednosti", kao i kod konstituisanja Zajednice srpskih opština.

Parlamentarni izbori u Srbiji koji su održani i izbori koji predstoje na Kosovu, takođe su doprinijeli da se uspori ritam sprovođenja briselskog sporazuma koji je postignut 19. aprila prošle godine, ocjenjuje se na Kosovu.

Bonus video: