Mišković: Pustite me da normalno radim, ili me pritvorite

Sudija Vladimir Vučinić rekao je Miškoviću da "mora biti svjestan procesne situacije u kojoj se nalazi"
8 komentar(a)
Miroslav Mišković, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/AV
Miroslav Mišković, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/AV
Ažurirano: 16.04.2014. 10:33h

Optuženi predsjednik kompanije Delta Miroslav Mišković pozvao je danas Specijalni sud da mu dopusti putovanja u inostranstvo, jer njegova kompanija sa 8.000 zaposlenih zbog zabrane izlaska iz Srbije trpi štetu u milionima eura i ne može da radi normalno.

"Zašto me ne pustite da radim normalno i da Delta normalno funkcioniše? Onda me pritvorite ponovo", rekao je Mišković na suđenju za zloupotrebe u privatizaciji putarskih preduzeća, čime je nanijeta šteta od oko 20 miliona eura.

Sudija Vladimir Vučinić rekao je Miškoviću da "mora biti svjestan procesne situacije u kojoj se nalazi" i istakao da je sve odluke donio po zakonu, i kada je dozvolio Miškoviću put u London i kada mu nije dozvolio putovanja u Holandiju i Italiju.

Vučinić je naveo da je sud utvrdio da ne postoji neophodnost putovanja i da je Miškovićevo poslovanje moglo da se odvija tako da planirani susreti budu drugačije organizovani.

"U zahtjevu za put u Holandiju nije priloženo ni pozivno pismo. U svakom slučaju ćemo cijeniti neophodnost putovanja. Morate pojačati argumentaciju u zahtjevima koje podnosite", rekao je Vučinić Miškoviću.

Mišković je rekao da je "duboko razočaran" odlukama suda da mu zabrani putovanja i naveo da Delta ne može normalno da radi ako "on sjedi u Srbiji".

"Imamo dva velika posla u izgledu u Americi. Zamislite, ugovaram posao od 50 miliona eura i sada treba da tražim pozivno pismo da bih mogao da dobijem pasoš", rekao je Mišković.

Mišković je upitao sud šta je potrebno da obezbijedi da bi radio normalno.

"Šta treba da obezbijedim da bih mogao normalno da radim? Dao sam jemstvo od 12 miliona eura, blokirano mi je 55 miliona. Da sam htio da jbežim, ne bih se vratio iz Londona. Imam odluku Ustavnog suda da je prekršeno moje pravo. Šta mi znači ta odluka?", upitao je Mišković.

Optuženi je naveo da u Holandiji "ima suđenje", i da je u Italiju namjeravao da putuje zbog regionalnog širenje Delta, a sudija Vučinić je rekao da sud nije obaviješten da postoji takvo suđenje.

Vučinić je rekao da jemstvo od 12 miliona eura jeste veliko, ali da za Miškovića ni veći iznosi nijesu nedostižni.

Vučinić je, povodom podneska koji je podnio advokat Ian Forester, zastupnik Miškovićeve kompanije Hemslejd, rekao da u odlukama o zabranama putovanja optuženom nijesu uvedene nove eliminatorne okolnosti i da su sve odluke donijete po Zakonu o krivičnom postupku.

"Dobro sam sagledao argumentaciju kada sam dozvolio put u London, a to što sam poslije te odluke prvi put u karijeri morao da se obratim drugim nadleženim organima, to ne želim da komentarišem niti da dovodim u vezu sa ostalim odlukama'", rekao je Vučinić.

Suđenje je nastavljeno iznošenjem odbrane optuženog Milutina Gaševića.

Bonus video: