Vučić najavio kresanje javnog i agresivno jačanje privatnog sektora

Skupština će, kako je naveo Vučić, biti formirana 16. ili 17. aprila, pri čemu predsjednik ne mora da bude iz redova SNS
5 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2014. 17:24h

Nova vlada Srbije biće formirana do 25. aprila, imaće maksimalno 19 članova, a politika vlade biće politika agresivnog zapošljavanja i jačanja privatnog sektora i dramatičnog reformisanja javnog, rekao je predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

Vučić je, poslije sjednice Predsjedništva stranke, rekao da će o vladi najprije u ponedjeljak razgovarati sa predsjednikom SVM Ištvanom Pastorom, u utorak sa liderom socijalista Ivicom Dačićem, te da će pozvati na razgovor i NDS, ali to ne znači da će biti koalicije.

Naprednjaci će razgovarati sa svim strankama koje će biti u skupštini, osim sa onima koji ne žele da razgovaraju sa njima, rekao je Vučić.

Skupština će, kako je naveo, biti formirana 16. ili 17. aprila, pri čemu predsjednik ne mora da bude iz redova SNS.

"Ne znam koliko će biti ministara iz SNS u Vladi, to nije bitno, a svakako će biti i eksperata u Vladi", rekao je lider naprednjaka i naglasio da u vladi više neće biti feuda. "Takav feudalni sistem smo konačno prevazišli i to vam garantujem", rekao je on.

Vučić je istakao da se pred Vladom nalaze ozbiljni zadaci, da je čekaju hrabre i teške odluke, ali i da je to jedini mogući način da se zemlja izvuče iz krize, mada, kako je naveo, neki rješenje vide i u smanjenju penzija, dok je on obećao da će dati sve od sebe da se to ne desi.

Privatni sektor ćemo podići dramatično, a u programu buduće vlade biće tri dijela strukturnih reformi, rekao je Vučić, navodeći da će do kraja juna biti donijeti svi najvažniji reformski zakoni.

Drugi dio strukturalnih reformi biće rješavanje problema u preduzećima u restrukturiranju, što podrazumijeva dovođenje investitora gdje god to bude moguće, a treća oblast, u kojoj se očekuju najveće promjene, je "dramatična promjena odnosa i ponašanja svega što se zbiva u javnim preduzećima".

Gdje god se pokaže da rukovodeće strukture u tim preduzećima nisu sposobne da naprave profit - ići će se u privatizaciju, biće dramatičnih smanjenja broja zaposlenih, jer hoćemo da izgradimo zdravu i dobru privredu koja će našoj djeci obezbijediti budućnost, naveo je Vučić.

"Ne radim ovo da bih bio bogatiji, niti to radimo za sljedeće izbore, jer ćemo ih vjerovatno izgubiti i nemam problem sa tim, ali ćemo imati normalnu i pristojnu zemlju, kako bi naša djeca, kako bi bilo ko, mogao da ima budućnost u ovoj zemlji", naglasio je Vučić.

On je podsjetio da se upravo to desilo bivšem njemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu, koji je sproveo teške, ali preko potrebne reforme i zbog toga izgubio izbore, ali sad Njemačka "ubira plodove tog rada".

Lider SNS je ponovio da Srbija želi sporazum sa MMF, da želi ozbiljne reforme i da će napraviti najbolje podsticajne paketa za privlačenje i domaćih i stranih investitora.

Kao jednu od podsticajnih mjera za zapošljavanje u privatnom sektoru Vučić je naveo da će svako ko bude htio da zaposli deset radnika platiti radne obaveze za tri, a država će u naredne tri godine platiti za ostalih sedam novozaposlenih.

Upitan za kredit Svjetske banke, Vučić je rekao da će Srbija taj kredit dobiti po završetku razgovora sa MMF i naglasio da je država likvidna i da ništa nije ugroženo, posebno sa novcem koji štiže iz UAE i poručio da je bitno da se pokaže odgovornost i ozbiljnost.

Vučić je rekao da je rebalans budžeta moguć polovinom godine, ali da prije toga treba završiti druge, važnije poslove.

Naglasivši da u Srbiji postoji veliki antireformski potencijal jer se, kako je naveo, svi zalažu za reforme dok one ne utiču na njih, Vučić je najavio da će o tome šire govoriti na Javnom servisu naredne sedmice.

Upitan da li će biti promjene Ustava, Vučić je rekao da je to jedan od uslova na evropskom putu Srbije, ali ne zbog Kosova, nego zbog drugih pitanja, navodeći da će se SNS, između ostalog, zalagati za smanjenje broja poslanika.

Odgovarajući na pitanja o novoj rezoluciji o Kosovu koju je pominjao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, Vučić je rekao da se bavio dijalogom sa Prištinom i da će nastaviti to da radi, napomenuvši da taj proces teče svojim tokom.

Bonus video: