Milanović: NATO ima razlog postojanja zbog slučajeva poput Ukrajine

"Rusija nam nije neprijatelj niti želimo da je gledamo na taj način", rekao je hrvatski premijer
17 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: BETAPHOTO/HINA
Zoran Milanović, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 31.03.2014. 11:24h

Još juče se postavljalo pitanje da li je NATO organizacija koja je još potrebna, ali danas se vidi razlog njenog postojanja, rekao je Zoran Milanović.

Hrvatski premijer je, pritom, mislio na stanje u Ukrajini i ruske poteze.

"Rusija nam nije neprijatelj niti želimo da je gledamo na taj način", rekao je Milanović, ali je, kako je dodao, ona prekršila pravila "što smatramo neprihvatljivim". Međutim, naglasio je, "to ne zatvara prostor saradnji i dijalogu".

Na proslavi pete godišnjice ulaska Hrvatske u NATO, Milanović je istakao i da je Hrvatska srećna što može da bude "dio biranog, najboljeg društva" i da je jasnije nego ikada, a to potvrdjuju i skorašnji dogadjaji, da NATO ima svoj razlog postojanja.

Na dogadjaje u Ukrajini osvrnuo se i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović koji je kazao da oni pokazuju koliko je važnije biti u NATO nego izvan njega.

On je istakao i važnost članstva u NATO sa aspekta bezbjednosti u regionu.

"Hrvatska je kao zemlja jugoistoka Evrope, zemlja srednje Evrope i Mediterana, u posebnom položaju. Nažalost, naš dio Evrope nije sasvim konsolidovan, ni u političkom ni u bezbjednosnom smislu i naše članstvo u NATO savezu zasigurno doprinosi tome da naša pozicija bude bolja i čvršća i da s optimizmom možemo da gledamo na daljnji razvoj Hrvatske", rekao je Josipović.

I predsjednik Sabora Josip Leko pohvalio je NATO, rekavši da je "Hrvatska u zadnjih pet godina dobila od NATO više nego što se nadala".

"Mi smo postali članica organizacije koja nudi i osigurava mir, granice i perspektivu. Dobili smo u materijalnom i političkom smislu a najviše smo dobili na perspektivi", rekao je Leko i naglasio da Hrvatska ima povećanu odgovornost prema susjedima, posebno BiH, piše Hina.

Bonus video: