Srbiju ucjenjuju i EU i Rusija

Mediji tvrdeda je ruski šef države Vladimir Putin poručio Beogradu da će, podlegne li pritiscima EU, zatražiti da odmah plati dug od oko milijardu eura za ruski gas
43 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.03.2014. 16:17h

Srbija će se suočiti s oštrom reakcijom Rusije ako se pridruži državama članicama Evropske unije (EU) i sankcijama Zapada prema Moskvi zbog ukrajinske krize i pripojenja Krima, tvrdi u subotu beogradska štampa, a prenose agencije.

Pozivajući se na diplomatske izvore, "Naše novine" pišu da je "Srbija između dvije vatre". Pod naslovom "Ucjenjuju nas i EU i Rusija, Vučić na mukama", tvrde kako je ruski šef države Vladimir Putin poručio Beogradu da će, podlegne li pritiscima EU, zatražiti da odmah plati dug od oko milijardu eura za ruski gas. Takođe će tražiti da Srbija nadoknadi štetu koju je Rusija pretrpjela zbog kašnjenja radova na gasovodu "Južni tok".

Izvor "Naših novina" navodi da je, kao krajnju mjeru, Moskva spremna da suspenduje Sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom.

Upozorenje Rusije, prema tom listu, stiglo je na adresu vlade, premijeru Ivici Dačiću i vicepremijeru Aleksandru Vučiću, upravo uoči njihovog puta u Brisel gdje će se 31. marta, u okviru novog kruga pregovora s Prištinom, sastati sa šeficom diplomacije EU Ketrin Ešton.

Očekuje se da će Srbija, kao kandidat za članstvo u Uniji, biti izložena dodatnim pritiscima da slijedi stavove EU prema Moskvi u ukrajinskoj krizi i aneksiji Krima.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je ranije da "Srbija neće preduzimati neprijateljske korake prema Rusiji", a Aleksandar Vučić je za "Naše novine" rekao da će učiniti sve da u ovoj situaciji maksimalno zaštiti interes države Srbije.

"Večernje novosti" pišu da je kabinet budućeg srbijanskog premijera Aleksandra Vučića "pod opsadom ambasadora" te da je on pod stalnim pritiskom da se Srbija pridruži sankcijama Zapada i EU Moskvi.

U toku je "žestoka diplomatska akcija velikih sila Zapada", piše taj list i dodaje da će budući srbijanski premijer biti pod pritiskom 31. marta u Briselu.

Beogradu "predavanja o tome ne mogu držati oni koji su lagano zgazili teritorijalni integritet Srbije", rekao je Vučić i istakao da stav Srbije prema stanju u Ukrajini mora biti "potpuno odgovorno" i "neće ga donositi tehnička vlada, ali će Srbija poštovati svoje obaveze na putu ka EU i neće imati neprijateljski stav prema Rusiji".

"Ne radi se o balansiranju između Evrope i Rusije, jer srpska vlada nije ni ruska ni njemačka, već vlada Srbije", rekao je ranije Vučić.

Srbija je jedna od rijetkih država koja se nije zvanično oglašavala o krizi u Ukrajini i aneksiji Krima Rusiji, pravdajući to činjenicom da je aktualna vlada u tehničkom mandatu i da će stav o tome saopštiti buduća vlada, čije se formiranje očekuje do kraja aprila.

Vučić odgovara kontrapitanjem: Koja politika je dobra za Srbiju?

Nakon izborne pobjede naprednjaka (SNS), predsjednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će mandat za sastav vlade povjeriti vođi SNS i aktuelnom vicepremiejru Aleksandru Vučiću.

Prošle sedmice Vučić je beogradsku dilemu objasnio s nekoliko pitanja i pozivom da se pronađe "genijalno rješenje".

"Pitam vas za koju politiku mislite da bi bila dobra za Srbiju? Hoćete da uvedemo sankcije Rusiji, da imamo neprijateljski stav prema njima? Ja mislim da to nije odgovorno. Hoćete li da kažemo da podupiremo narušavanje teritorijalnog integriteta pa da nam kažu: odrekli ste se Kosova? Ili da kažemo da ćemo napustiti evropski put? Kažite koje je to genijalno rješenje”, upitao je Vučić nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu.

Mediji su spekulisali da je prethodno Vučić boravio u Moskvi, ali službene potvrde te posjete nije bilo ni sa srpske ni s ruske strane.

Bonus video: