Ako Hrvatska ne prilagodi zakon, danski investitori odoše u Srbiju

Osim za sjetvu i proizvodnju, Danci su spremni da investiraju i u izgradnju naučno-istraživačkog centra
4 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2014. 15:08h

Zbog toga što zakon u Hrvatskoj predviđa uzgoj konoplje samo za proizvodnju ljudske ili životinjske hrane, ta država će vjerovatno ostati bez milionskih investicija, a Danski investitori bi novac mogli da prebace u susjednu Srbiju, prenosi Tportal pisanje portala Zagrebinfo.hr.

Danski investitori su zainteresovani za ulaganje u sjetvu i preradu konoplje, te saradnju sa hrvatskim poljoprivrednicima primarno radi proizvodnje ulja i drugih prehrambenih proizvoda od konoplje koji se mogu koristi kao pomoć pri liječenju nekih bolesti.

Osim toga, oni žele da iskoriste puni ekonomski potencijal pa će proizvoditi i ulje od sjemenki konoplje, a pravili bi i kreme za njegu kože. Planirano je da upotrijebe i stabljiku za niz ne-prehrambenih proizvoda kad bi to bilo legalno. Investitori su već su sada zainteresovani za sjetvu na najmanje 200 hektara zemlje u Hrvatskoj, a domaćim bi kooperantima, kako su kazali, osigurali siguran otkup.

Dodatno, trajno bi ili privremeno zaposlili 20 ljudi u pogonu za preradu konoplje.

Osim za sjetvu i proizvodnju, Danci su spremni da investiraju i u izgradnju naučno-istraživačkog centra u koji bi došli priznati svjetski stručnjaci kako bi istraživali daljnje mogućnosti upotrebe industrijske konoplje u medicinske i industrijske svrhe.

Tportal navodi da, ako Srbija liberalizuje uzgoj i jedne i druge vrste konoplje brže od Hrvatske, vrlo vjerovatno će proizvodnju već iduće godine u potpunosti biti prebačena u tu državu.

Bonus video: