Monasi čuvaju recepturu čuvenog sira: Tajna trapista u glavi sveštenika

Riječ je o reformisanom redu citercista nastalom polovinom XVII vijeka u regiji La Trape
315 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2014. 08:41h

Proizvodnja sira trapist od 1882. je tajna - recepturu tog čuvenog sira, po pravilu, čuvaju u glavi monasi i nikada nije napisana na papir, a danas tu tajnu čuva banjalučki monah Tomo.

Prvi monasi trapističkog reda došli su u Banjaluku 1869. i svojim djelovanjem promijenili život jedne zapuštene bosanske kasabe na samim zapadnim granicama Osmanskog carstva, piše Anadolija.

Riječ je o reformisanom redu citercista nastalom polovinom XVII vijeka u regiji La Trape, odakle i dolazi naziv trapisti.

Moli i radi

Oni su jedan od najstrožih redova u Katoličkoj crkvi, koji živi po pravilu svetog oca Bedenikta, „ora et labora“ - moli i radi.

U okviru samostana sve do okončanja Drugog svjetskog rata postojala je osnovna škola. U srednjoj zanatskoj školi izučavalo se 27 zanata, a djelovali su gimnazija i visoko teološko učilište.

Uz to, trapisti će ostati trajno upamćeni i po činjenici da su se tokom niza godina brinuli za više hiljada djece svih nacionalnosti koja su u prihvatilište dovođena iz siromašnih porodica.

Kraj Drugog svjetskog rata i dolazak komunističkih vlasti rezultirao je nizom radikalno negativnih posljedica po ovaj crkveni red - spaljeno je 20.000 rukom pisanih knjiga, trapistima je oduzeta sva imovina osim crkve, dijela samostana i vrta.

Sveštenik Franjo kaže da je 1913. sa 265 monaha u Banjaluci djelovala najveća trapistička zajednica, ali su nakon 1945. mahom prognani. U crkvi Zvijezde Marija sada su samo trojica trapista.

Po strogim pravilima trapista, samo nastojnik samostana je komunicirao sa spoljnim svijetom.

I banjalučki trapisti su po tom pravilu živjeli sve do 1973, kada su prvi put za javnost otvorene samostanske kapije i vrata crkve Zvijezde Marije, jedne od najvećih i najljepših crkava u BiH.

Poznati i po pivu

Trapisti su posebno prepoznatljivi po svojoj pivari i proizvodnji sira trapista.

Na temeljima pivare koju su sagradili prije više od jednog vijeka danas egzistira „Banjalučka pivara“, a prije nekoliko godina obnovljena je i proizvodnja sira trapista. Sir se danas ne proizvodi u samostanu, već na farmi „Livač“ banjalučkog Karitasa, u selu Aleksandrovac.

„Prozvodnja sira je počela 1882. To je jedinstveni sir i njegova proizvodnja je tajna, a receptura se, po pravilu, čuva u glavi i nikada nije napisana na papir. Tajnu recepta zna samo jedan ili dva monaha“, kazao je otac Franjo i dodao da danas tu tajnu zna sveštenik koji svakodnevno nadgleda proizvodnju sira.

„Za tajnu nije dovoljno samo je preuzeti, za nju treba imati i volju i ljubav“, zaključio je otac Franjo.

Trapisti će ostati upamćeni i po tome što su se tokom niza godina brinuli za hiljade djece svih nacionalnosti iz siromašnih porodica

Galerija

Bonus video: