Novi Sad: McDonald's kažnjen sa 900 eura zbog diskriminacije Roma

Obezbjeđenje restorana McDonald's 10. jula 2012. godine zabranilo je djeci romske nacionalnosti da uđu u restoran u centru Novog Sada
397 pregleda 4 komentar(a)
McDonald's u Novom Sadu, Foto: Screenshot (YouTube)
McDonald's u Novom Sadu, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 23.03.2014. 17:22h

Kompanija Nicefoods restorani iz Beograda, koja upravlja restoranima McDonald's u Srbiji, osuđena je da plati 100.000 (oko 900 eura) dinara zbog diskriminacije Roma.

Prekršajni sud u Novom Sadu proglasio je tu kompaniju krivom jer je obezbjeđenje restorana McDonald's 10. jula 2012. godine zabranilo djeci romske nacionalnosti da uđu u restoran u centru Novog Sada.

Kompanija Nicefoods restorani ima pravo žalbe na presudu Prekršajnog suda u Novom Sadu. Prijavu je podnijela Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti.

Kompanija se pred sudom branila navodeći da restoran McDonald's u centru Novog Sada stalno ima problema s grupom djece predškolskog i ranog školskog uzrasta koja su "potpuno zapuštena", koja prose, ulaze u restoran, traže novac, povremeno gostima prosipaju piće, guraju, udaraju i napadaju drugu djecu.

"Vrlo često pljuju druge, psuju, bez skidanja obuće koriste sprave pripremljenih dečjih igraonica. Brojni gosti se veoma često žale da neće vise dolaziti u restoran dok se ovaj problemne riješi", naveli su zastupnici McDonald'sa.

Prema navodima zastupnika McDonald'sa, stav da u restoran ne mogu da ulaze ljudi koji prose, remete elementarni red, higijenski su zapušteni i ne mogu da se kontrolišu, nema nikakve veze s njihovom nacionalnošću.

Jedna Novosađanka protestovala je u julu 2012. zbog toga što obezbeđenje Mekdonaldsa u Novom Sadu nije dozvolilo da s njom u restoran uđe i troje dece romske nacionalnosti, kojima je htjela da kupi hranu.

Bonus video: