Odgovor na optužnicu

Šarić u ponedjeljak prvi put pred sudijom

Raspitivanje za zdravlje pojedinih političara djeluje samo kao najava svega što bi Darko Šarić mogao da ispriča tokom sudskog procesa
194 pregleda 5 komentar(a)
Darko Šarić, Foto: Fonet
Darko Šarić, Foto: Fonet
Ažurirano: 19.02.2019. 04:39h

Darko Šarić sjutra se pred specijalnim sudom izjašnjava o krivici. Tereti se za šverc kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Darko Šarić, uhapšen prije pet dana u zajedničkoj akciji Srbije i Crne Gore, prvi put će se u ponedjeljak pojaviti u Specijalnom sudu, gdje će se izjasniti o krivici.

Raspitivanje za zdravlje pojedinih političara djeluje samo kao najava svega što bi Darko Šarić mogao da ispriča tokom sudskog procesa. I dalje aktuelni premijer Ivica Dačić kazao je da ne strijepi od Šarićevog svjedočenja.

"Nijesam čuo da je Šarić dio pregovaračkog procesa. Smatram da je njegovo hapšenje izuzetno važno za Srbiju i za kredibilitet njenih institucija. U svakom slučaju, institucije treba da rade svoj posao", rekao je Dačić i dodao da Šarića i ne poznaje lično.

Prvog dana pred sudijama, Darko Šarić bi trebalo da se izjasni o krivici a kriminolog Zlatko Nikolić ne očekuje da će biti pomenuto ime bilo kojeg političara.

“Ta očekivanja su očekivanja laičke javnosti, oni ih ni ne znaju. Kriminalci ne bi bili to kada bi bili tako pričljivi i predusretljivi prema organima vlasti. Zapravo oni njih doživljavaju kao svoje protivnike”, objašnjava Nikolić.

A nove protivnike ima upravo Darko Šarić. I pored pritisaka i prijetnji, neki svjedoci spremni su da svjedoče, podsjeća urednik u “Novom magazinu” Đorđe Odavić.

“Mi trenutno imamo tri svjedoka saradnika koji su do sada svjedočili u ovom postupku i koji se nalaze pod zaštitom države i čija su svjedočenja poslužila da se raskrinka kriminalna mreža Darka Šarića u tančine. Pored tri svjedoka saradnika mi imamo osam ljudi koji su potpisali sporazum sa Tužilaštvom o priznavanju krivice i čiji iskazi su uvršćeni u proces i na neki način optužuju Šarića”, navodi Odavić.

Za sud nije dovoljna samo nečija riječ, već validni dokazi. Pominju se snimci bezbjednosnih kamera iz Šarićeve vile, ali njegov branilac Radoslav Baćović kaže da ti snimci ne postoje. I tužilac Miljko Radisavljević kaže da tužilaštvo nije dobilo nikakve snimke.

Osim Šarića, sjutra će se prvi put pred sudom pojaviti jedan od optuženih njegovih saradnika za šverc kokaina iz Brazila Nikola Dimitrijević zvani Džoni. On je poslije tri godine skrivanja položio sudu jemstvo od 200.000 eura za obranu sa slobode, a sud je deaktivirao potjernicu koja je za njim bila raspisana.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, osim Šarića i Dimitrijevića svega 12 optuženih, pošto je još njih 15 u bjekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Preporučujemo za Vas