Kosovo: Ubijen rođak Nasera Keljmendija

Portparol policije Kosova Dževat Ibraj je za prištinski „Ekspres“ izjavio da je jedan od ubijenih slučajni prolaznik, dok je druga ubijena osoba bila uključena u sukob
591 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2014. 08:45h

Dvije osobe su ubijene, a najmanje šest je povrijeđeno u pucnjavi u Peći u blizini hotela „Gold“ u kojoj su učestvovali i članovi porodice navodnog narko bosa Nasera Keljmendija.

Prema pisanju prištinskih medija, mogući uzrok sukoba je krvna osveta.

Policija Kosova je potvrdila da su u pucnjavi juče popodne ubijene dvije osobe, a ranjeno njih šestoro. „Nepoznate osobe iz vozila marke 'Jeep Cherokee' lokalnih registarskih oznaka, zlatne boje, otvorile su vatru u pravcu žrtava koje su sjedjele na terasi lokala 'Vali' i ranile građane Kosova: V. Keljmendija (1984), F. Bajraktarija (1941), V. Malja (1987), B. Ljajćija (1984), G. Keljmendija (1957), P. Gašija (1992), D. Berišu (1991), F. Dervišija“, navedeno je u saopštenju u kojem se dodaje da su „žrtve prebačene u regionalnu bolnicu u Peći gdje im je pružena pomoć, a kasnije i konstatovana smrt V. Keljmendija i F. Bajraktarija.“

„Koha ditore“ je objavio da je stradao Valjdet Keljmendi zvani Ljara, rođak Nasera Keljmendija.

U okviru akcije „čelični prsten“, policijske jedinice sinoć su tragale za osumnjičenima iz sela Pištan, opština Peć, gdje su našli automobil za koji se sumnja da korišten u napadu i zapaljen.

Direktor Regionalne bolnice u Peći Skender Drešaj kazao je da je u tu bolnicu prebačeno devet osoba povrijeđenih u pucnjavi, od kojih su dvije preminule, a sedam su lakše i teže ranjeni, ali su van životne opasnosti.

Portparol policije Kosova Dževat Ibraj je za prištinski „Ekspres“ izjavio da je jedan od ubijenih slučajni prolaznik, dok je druga ubijena osoba bila uključena u sukob. „Ekspres“ je kao mogući uzrok naveo krvnu osvetu.

Brat Nasera Keljmendija, Redžep zvani Đeka, ubijen je u oktobru u Peći, nakon čega se u medijima takođe spekulisalo da je riječ o krvnoj osveti. Tada se pisalo da između porodice Keljmendi i jedne porodice iz Rugove bukvalno bijesni rat već deceniju i u obračunima između njih ubijeno je najmanje pet ljudi

Valjdet Keljmendi zvani Ljara treći je član familije Keljmendi, koji je ubijen od prošlog marta. Prije godinu stradao je Valjdetov otac, Šefćet Keljmendi koji je ubijen dok je ulazio u automobil.

Prošlog oktobra ispred autobuske stanice u Peći stradao je Šefćetov brat Redžep i Kastriot Kukaj, obojica ubijeni iz auta u pokretu. Dnevnik “Koha ditore” navodi da je Valjdetov otac, Šefćet nakon rata izbjegao nekoliko napada na njega i njegove najbliže, kao i da se, zbog toga, u prethodne tri godine u okolini Peći desilo nekoliko ubistava.

Zbog umiješanosti u ubistvo u Selu Baica, koje se desilo 2007.godine, protiv Šefćeta i Valjdeta Keljmendija je bila podignuta optužnica ali su oni pet godina kasnije oslobođeni optužbi. U međuvremenu su Keljmendijevi napadnuti nekoliko puta, a u jednoj eksploziji u blizini njihove porodične kuće poginula Šefćetova kćerka.

Šefćet, Redžep i Valjdet Keljmendi u kosovskim medijima su pominjani kao najbliži saradnici narko bosa Nasera Keljmendija. Oni su, prema pisanju medija, Keljmendija dočekali u podoričnoj kući u centru Peći kada je Naser pobjegao zbog optužnice za organizovani kriminal, podignute u BiH.

Galerija

Bonus video: