Slovenija: Pokrenuta istraga protiv Janeza Janše

Slučajem se prošle godine već bavila Antikorupcijska komisija, presudivši da je posao Janše i "Imosa" bio "opterećen izuzetnim korupcijskim rizikom"
50 pregleda 1 komentar(a)
Janez Janša, Foto: BETAPHOTO/STA
Janez Janša, Foto: BETAPHOTO/STA
Ažurirano: 21.03.2014. 14:09h

Protiv slovenačkog opozicionara Janeza Janše pokrenuta je sudska istraga zbog sumnjivih poslova s građevinskom firmom "Imos" 2005. godine, u vrijeme dok se Janša nalazio na čelu slovenačke vlade, potvrdilo je okružno državno tužilaštvo u Ljubljani.

Radi se o sumnjama u korupcijsku povezanost kompanije "Imos" i Janše, koji je toj kompaniji prodao svoje građevinsko zemljište za 130.000 eura, čime je bilo znatno preplaćeno, a kasnije od iste firme kupio stan.

U to vrijeme "Imos" je dobijao i znatne narudžbine od države, odnosno slovenačke vlade, prenijela je Hina.

Slučajem se prošle godine već bavila Antikorupcijska komisija, presudivši da je posao Janše i "Imosa" bio "opterećen izuzetnim korupcijskim rizikom" i da postoji sumnja da je tadašnji premijer time zloupotrijebio položaj.

Janšina Slovenačka demokratska stranka (SDS) navela je da je njen predsjednik pred Komisijom već objasnio sve i da je dokazano da je zemljište zaista bilo vrijedno onoliko koliko je plaćeno.

Bonus video: