Alenka Bratušek na godišnjicu vlade: Slovenija je izašla iz teškog stanja

Bratušek je rekla da će se zaduživanje morati da nastavi i idućih godina, iako vlada nastoji da promijeni taj trend
100 pregleda 1 komentar(a)
Alenka Bratušek, Foto: Reuters
Alenka Bratušek, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.03.2014. 16:06h

Slovenačka premijerka Alenka Bratušek ocijenila je danas u Ljubljani da je aktuelna vlada državu izvukla iz teškog stanja u kojem se nalazila prije godinu dana, kada je ona preuzela odgovornu dužnost.

Vladu smo, naglasila je Bratušekova, preuzeli u katastrofalnoj makroekonomskoj situaciji, kada su se postavljala pitanja hoće li država bankrotirati i kada će u Sloveniju doći "trojka".

"Takva nam pitanja sada više niko ne postavlja", dodala je ona na konferenciji za novinare povodom godišnjice koalicione vlade koja je nasledila vladu Janeza Janše.

Premijerka smatra da je najvažnije da su uspjeli da stabilizuju bankarski sistem i tako stvore pretpostavke za privredni rast koji će, kako kaže, uslijediti "ove i idućih godina".

U vezi sa kritikama opozicije da se njena vlada pretjerano zadužuje, Bratušek je rekla da će se zaduživanje morati da nastavi i idućih godina, iako vlada nastoji da promijeni taj trend.

"Oni koji tvrde da se zaduživanje može da zaustavi 'preko noći' obmanjuju javnost", rekla je slovenačka premijerka i dodala da je nastavak zaduživanja potreban zbog servisiranja starih kreditnih obaveza i radi zatvaranja budžeta.

Bonus video: