Vučić: Srbija ostaje partner BiH

Na brifingu za strane novinare u sjedištu SNS-a, Vučić je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH
69 pregleda 6 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta/AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.03.2014. 16:10h

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija nastaviti da bude pouzdan partner BiH.

Kako je prenio Radio Sarajevo, na brifingu za strane novinare u sjedištu SNS-a, Vučić je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH.

Na pitanje kako će se budući rad Vlade Srbije odraziti na region, posebno na BiH i odnose Srbije sa Republikom Srpskom, Vučić je kazao da Srbija ima specijalne odnose sa RS, ali da nijednog trenutka nije ugrozila niti nipodaštavala BIH niti se negativno odnosila prema njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

"Srbija će se na tako ozbiljan i odgovoran način odnositi i u budućnosti. Ja mislim da BiH nije imala pouzdanijeg partnera od prethodne srpske vlade, a taj odnos mislimo da nastavimo i unapređuje", rekao je Vučić i naglasio da isto smatra i o ostalim zemljama regiona.

Vučić je izrazio spremnost da posjeti Sarajevo i da očekuje da ga neko pozove, dodavši da je i za održavanje sjednica vlada dvije zemlje.

"Imaćemo zajedničku sjednicu dveju vlada. Nemamo problem da to bude u Sarajevu ili Beogradu, ali želim da pripremimo tu sjednicu da donese realne rezultate. Ne da odemo u Sarajevu da se slikamo iza nekog bilborda i da kažemo dvije-tri lijepe riječi... Ja bih volio da riješimo više ekonomskih problema i da vidimo da se zajednički pojavimo na trećim tržištima", kazao je on.

Na opasku šta poručuje predsjedniku RS Miloradu Dodiku povodom zahtjeva za otcjepljenje, Vučić je ponovio da Srbija poštuje integritet BiH i za nekoliko dana najavio susret sa Dodikom.

Bonus video: