Ambasada SAD u Prištini: Kosovo i Srbija neće imati neograničenu slobodu djelovanja

“Mi pozivamo strane da uzmu u svoje ruke cio proces, da smanje negativnu retoriku i da zajedno i konstruktivno rade. U tom smislu ne želimo da budemo dio javne rasprave oko hipotetičkih elemenata rješenja koje može proizaći iz pregovora“
7 komentar(a)
Kosovo, mapa, Foto: Shutterstock
Kosovo, mapa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.08.2018. 14:59h

Američka ambasada na Kosovu je povodom najava promjene odnosno korekcije granica između Kosova i Srbije ocijenila da je ostavila u rukama dvije države da postignu sporazum ali da ni Kosovo ni Srbija neće imati neograničenu slobodu djelovanja.

U odgovoru na pitanje portala gazetaexpress.com Ambasada je iznijela stav u vezi sa posljednjim izjavama političkih lidera oko promjene odnosno korekcije granica u kojem ističe da sporazum mora da bude održiv i da ne stvara nove tenzije na Balkanu.

"Kosovo i Srbija treba da postignu sporazum koji je primjenljiv, održiv i ne stvara nestabilnost u bilo kojoj državi i regionu“, kaže se u odgovoru Ambasade SAD.

Osim da ne ostavi prostor da planovi o kojima govore predsjednik Kosova Hašim Tači, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić dovedu do destabilizacije, strane u dijalogu će imati neograničenu slobodu da odluče o sudbini svojih država, precizira američka ambasada.

"Mi ćemo ozbiljno i sa mnogo pažnje i posmatrati ono o čemu će se strane saglasiti. To ne podrazumijeva neograničenu slobodu djelovanja“, kaže se u odgovoru Ambasade SAD.

Takođe ističu da će pustiti strane da se dogovore ali da će o svakom djelu konačnog sporazum između Kosova i Srbije dati svoj stav.

“Mi pozivamo strane da uzmu u svoje ruke cio proces, da smanje negativnu retoriku i da zajedno i konstruktivno rade. U tom smislu ne želimo da budemo dio javne rasprave oko hipotetičkih elemenata rješenja koje može proizaći iz pregovora“, kažu iz Američke ambasade.

Protiv promjene ili korekcije granica su se ranije izjasnili njemačka kancelarka Angela Merkel i ambasador Velike Britanije na Kosovu Ruariri O’Connell.

Bonus video: