Obradović: "Oluja" je veći zločin od svih navedenih u hrvatskoj tužbi

Prema njegovim riječima, uništavanje etničke grupe nije samo gubitak koji se mjeri žrtvama, već je i gubitak za cijelo čovječanstvo
111 pregleda 11 komentar(a)
Saša Obradović, Foto: Beta/AP
Saša Obradović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.03.2014. 13:50h

U Međunarodnom sudu pravde danas je izlaganjem srpskog pravnog tima završena prva runda usmene rasprave u sporu između Srbije i Hrvatske po uzajamnim tužbama za genocid na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Predstavnici srpskog pravnog tima predstavili su tokom protekle sedmice protivtužbu Srbije u kojoj su detaljno opisani masovni zločin i genocid nad Srbima koji su izvršile zvanične hvatske oružane snage na čelu sa državnim rukovodstvom predvođenim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Šef srpskog pravnog tima Saša Obradović istakao u završnom govoru da Srbija nije željela da se nađe u ovom sporu pred sudom u Hagu već da pitanja iz konflikta rješava drugačijim mehanizmima, ali da je na tome insistirala hvatska strana.

Bez obzira na to, kako je naglasio, jasno je da je srpska kontratužba za genocid mnogo jača od hrvatske tužbe imajući u vidu količinu nasilja koju su hrvatske oružane snage počinile nad Srbima posebno tokom i poslije operacije Oluja.

Glavni dokaz genocidne namjere i istrebljenja Srba iz Hrvatske su upravo ti transkripti sa sastanka Tuđana sa vojnim vrhom Hrvatske na kom je planirana operacija Oluja.

"Sve to ne može da se uporedi ni sa jednim masovnim zločinom na koji se poziva hvatska strana u svojoj tužbi...", naveo je Obradović, podsjećajući da se broj Srba u Hrvatskoj drastično smanjio od 1991. godine.

Prema njegovim riječima, uništavanje etničke grupe nije samo gubitak koji se mjeri žrtvama, već je i gubitak za cijelo čovječanstvo.

"Takve tragedije treba izbjeći kao što je to predlagao Rafael Lemopkin (na čiju je inicijativu 1946. godine usvojena Konvencija o sprečavanju zločina genocida)", zaključio je Obradović.

Prije Obradovića u ime srpske tužbe danas je o pravnim aspektima tužbe govorio britanski advokat Vejn Džordaš, dok je kanadski profesor Vilijam Šabas svoje izlaganje posvetio dokazivanju genocidne namjere Hrvatske koju potkrepljuju Brionski transkripti.

Glavni dokaz genocidne namjere i istrebljenja Srba iz Hrvatske su upravo ti transkripti sa sastanka Tuđana sa vojnim vrhom Hrvatske na kom je planirana operacija Oluja.

Sudu su ranije dostavljeni transkripti sa tog sastanka među kojima je i ključna rečenica Franja Tuđama koja dokazuje želju za uništenjem sprske etničke grupacije u Hrvatskoj "da Srbima treba zadati takav udarac da praktično nestanu".

Srpska strana je podnijela sudu i prezentovala niz dokaza kao i svjedočenja da operacija "Oluja" ispunjava sve elemente krivičnog djela genocida, kao i da je Hrvatska prekršila svoje obaveze iz Konvencije o sprečavanju genocida.

Bonus video: