Beograd: Ispod Hrama Svetog Save krije se crkva sa podnim grijanjem i video nadzorom

Mermernim stepenicama iz prostorija Hrama reporteri “Blica” spustili su se sedam metara u dubinu i zavirili u "dušu" Hrama
649 pregleda 23 komentar(a)
Hram u Beogradu, Foto: Screenshot (YouTube)
Hram u Beogradu, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.03.2014. 09:16h

Ispod Hrama Svetog Save u Beogradu, na 1.800 kvadrata, dovršava se izgradnja crkve vizantijskog stila i isto tako impozantne kripte u kojoj će se sahranjivati patrijarsi, piše Blic.

Mermernim stepenicama iz prostorija Hrama reporteri “Blica” spustili su se sedam metara u dubinu i zavirili u "dušu" Hrama, kako se može nazvati njegovo podzemlje preuređeno u Crkvu Svetog Lazara i kriptu patrijarha.

Veliki dio posla ispod Hrama već je završen. Kamenorezački radovi privode se kraju, dovršavaju se slikarska platna koja će biti prilijepljena na tavanice i treba da se krene sa izradom fresaka. Velelepna crkva već ima podno grijanje, a posjedovaće i savremen sistem ventilacije koji će kroz estetski izvajane vjenčiće na zidu izbacivati topao vazduh, pa unutra nikada neće biti hladno.

"Inače, sve sa radi u saradnji sa Bogoslovskim fakultetom, istoričarima umjetnosti, vrsnim građevinarima. Slikare smo odabrali na izložbi koju smo organizovali krajem 2012, a na isti način birali smo i mozaičare. Trudili smo se da odaberemo najbolje", priča za “Blic” Miloš Stanković, arhitekta i direktor projekta gradnje.

Traže donacije

Tok gradnje zavisi od donacija. Srpske firme rado se odazivaju, a veoma su vrijedne i donacije građana. Tehnika do sada nikada nije korišćena u našim crkvama Oslikana platna lijepiće se na tavanice, dok će se freske raditi tradicionalno.

Kripta gdje će se sahranjivati patrijarsi se prostire na oko 250 kvadrata. U nju će se, ako Sinod SPC odobri, premjestiti i mošti nekih od prethodnih patrijarha.

Crkva Svetog Lazara oslikavaće pretapanje savremenog i tradicionalnog stila gradnje.

"Sa završetkom podzemne etaže Hram Svetog Save s pravom će moći da se smatra jednim od najljepših u Evropi", poručuje Stanković.

Prostrana crkva neće služiti samo za liturgije već i za kulturne manifestacije, horska takmičenja, koncerte. Biće opremljena i savremenim video-nadzorom.

Fotografije podzemne crkve možete vidjeti na portalu "Blica".

Bonus video: