SEEMO zabrinut zbog napada na novinare i medije u Hrvatskoj

SEEMO, u saopštenju, podsjeća da je novinar dnevnika "Jutarnji list" Ante Tomić, napadnut 23. februara dok je sjedio u kafiću u centru Splita
0 komentar(a)
Zagreb, Foto: Rajko Milić
Zagreb, Foto: Rajko Milić
Ažurirano: 12.03.2014. 17:52h

Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je zabrinutost u vezi nedavnih incidenata vršenja pritiska na novinare i medije u Hrvatskoj.

SEEMO, u saopštenju, podsjeća da je novinar dnevnika "Jutarnji list" Ante Tomić, napadnut 23. februara dok je sjedio u kafiću u centru Splita.

Bečka organizacija ističe da podržava Udruženje novinara Hrvatske u pozivima policiji da što je brže moguće uhapsi napadača.

Takođe, SEEMO izražava zaprepašćenje izvještajem o spaljivanju jedne lutke koja je simobolizovala Vinka Vukovića, novinara Slobodne Dalmacije, u Omišu.

SEEMO izražava čuđenje i pritiskom hrvatskih finansijskih vlasti na kritički portal Index.hr.

"Svaka kompanija, uključujući Index, mora poštovati sve legalne i finansijske regulacije", podsjetio je generalni sekretar SEEMO, Oliver Vujović dodajući da druge kompanije u Hrvatskoj koje imaju veće finansijske probleme nijesu pod sličnim pritiskom finansijskih vlasti.

Vlasti moraju da primjenjuju iste mjere za sve kompanije, istakao je on.

Vujović je naglasio da SEEMO namjerava da nastavi nadgledanje nazora u ova tri slučaja i ističe da bi oni mogli imati negativne posljedice po slobodu medija u Hrvatskoj.

Bonus video: