Predstavljeni projekti za Operativni program Regionalna konkurentnost

U zaključku izlaganja Krešić je kazao kako u regiji prevladava pesimizam koji stvara začarani krug loših očekivanj
1 komentar(a)
Biznis plus, Foto: Irena Herak
Biznis plus, Foto: Irena Herak
Ažurirano: 07.03.2014. 20:02h

Župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić je prisutnima na konferenciji predstavio projekte prijavljene na takmičenje Operativni program Regionalna konkurentnost. Govoreći o turizmu Virovitičko-podravske županije Tolušić je kazao kako kroz županiju godišnje prođe preko milion turista koji odlaze na Jadran i u druge krajeve.

„Naš problem je što u turističkom smislu od toga imamo vrlo malo koristi. U županiji ukupno imamo 600 ležajeva vrlo niske kategorije, jedan hotel s četiri zvjezdice koji ima 13 soba i jedan hotel s tri zvjezdice koji ima 40 soba, a ostalo je na vrlo niskom nivou. Na godišnjem nivou imamo 30 hiljada noćenja, a gosti nam se u prosjeku zadržavaju dva dana“, požalio se Tolušić i kako u županiji nedostaje privatnih investicija.

Upravo zbog toga inicijativu je preuzela lokalna zajednica i pokrenula nekoliko projekata koje je župan prisutnima predstavio. Predstavljeni su projekti Centar kompetencija za selektivne oblike turizma u Suhopolju, Hostel u Virovitici, Drava4Enjoy u sklopu kojeg će se obnoviti kurija Janković u Kapeli Dvoru i Turističko-rekreacijski centar Jezero-Hercegovac-Ružica grad. Naglasio je kako su projekti spremni za evropske fondove i izrazio vjeru kako će uskoro većina projekata biti finansirana.

„Biće nam drago ako se pojavi neko od predzetnika, privrednika i radnika u turizmu koji bi željeli preuzeti projekte.

Naša obveza je bila razviti taj segment u kojem se krije veliki potencijal i nadamo se da će naš primjer slijediti i privatni poduzetnici“, zaključio je Tolušić.

Direktor Deloitta u sektoru za finansijsko poslovanje Ivica Krešić govorio je o stanju u Evropi, očekivanjima finansijskih direkotra regije i Deloitteovim savjetima za bolje poslovanje u regiji.

Prema Deloittovoj studiji, u kojoj su intervjuisani financijski direktori kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi o očekivanjima za narednu godinu, oko 60 posto direktora u Hrvatskoj i Sloveniji, 53 posto u BiH te samo 43 posto u Srbiji je opšte vanjske finansijske i privredne nesigurnosti s kojom se susreću poslovanju ocijenilo vrlo visokom. Što se tiče sklonosti preuzimanja rizika, odnosno ulaganja u nove poduhvate spremnost je izrazilo svega 20 posto direktora u Hrvatskoj, 28 posto u BiH, 27 posto u Srbiji, a u Sloveniji niko od ispitanika nije izrazio spremnost što pokazuje dubinu krize u bankarskom sektoru i firmama povezanim s bankarskim sektorom u Sloveniji.

U zaključku izlaganja Krešić je kazao kako u regiji prevladava pesimizam koji stvara začarani krug loših očekivanja koji smanjuju potrošnju i investicije.

„Cijela percepcija u javnosti je izrazito negativna te ima negativan uticaj na osobnu potrošnju, a depoziti građana rastu. Trajnim inzistiranjem na pesimizmu sami sebi rušimo gospodarstvo i dovodimo se u sve goru situaciju. Ako želimo rast moramo razbiti začarani krug pesimizma i početi vjerovati u budućnost“, zaključio je Krešić.

Bonus video: