Protesti u Sarajevu 25. dan: Došli samo najuporniji

Saobraćajna policija je automobile usmjeravala na alternativne pravce, a tramvajski saobraćaj se odvija od Ilidže do Željezničke stanice
1 komentar(a)
Bosna protesti, Foto: Reuters
Bosna protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.03.2014. 18:33h

Na protestima koji su danas održani ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu došlo je svega pedesetak najupornijih građana koji su ipak kao i prethodnih dana, blokirali saobraćaj.

Okupljene Sarajlije koje već 25 dana protestuju u Federaciji BiH, kažu da i dalje ne odustaju od svojih zahtjeva za smjenu vlada, reviziju privatatizacije, borbu protiv korupcije, kao i stvaranje pravednijeg društvenog poretka.

Saobraćajna policija je automobile usmjeravala na alternativne pravce, a tramvajski saobraćaj se odvija od Ilidže do Željezničke stanice.

Protesti u gradovima širom BiH počeli su u Tuzili 7. februara kada je na ulice izašao veliki broj nezadovoljnih građana i radnika firmi koje su propale nakon što su privatizovane.

Plenum građana Sarajeva: Policija da prestene s lažima

Plenum građana Sarajeva saopštio je da policija mora da prestane sa širenjem informacija o mogućim nasilnim demonstracijama.

"Predstavnici kantonalnih i federalnih policijskih snaga uporno nastoje da uguše svaki vid javnog iskazivanja nezadovoljstva, obezvrijede proteste i zastraše građane i građanke", saopštio je plenum i pozvao policiju da prestane da učesnika plenuma i protesta, naziva "plaćenicima".

Time se kako kažu iz Plenuma izaziva strah i panika među građanima a izlazak na ulice je dostojanstven i demokratski način skretanja pažnje političarima da u Kantonu Sarajevo žive gladni, diskriminisani i obespravljeni građani.

Ističu da se radi o nenasilnom protestu i da podržavaju sve plenume u BiH i borbu za socijalnu pravdu, objavila je agencija Fena.

Na protekloj sjednici Parlamenta BiH direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač upozorio je da "postoje ozbiljne najave" o ponovnim masovnim demonstracijama 7. marta u Sarajevu, tačno mjesec dana od demonstracija koje su eskalirale neredima u više gradova BiH.

Bonus video: