Sarajevska porodica do smrti zlostavljala četvorogodišnjeg dječaka

Iako su u svom poslu navikli da čuju i vide različite stvari, tokom iskaza uhapšenih, istražiteljima, tužiteljki i advokatima se ledila krv u žilama
122 pregleda 36 komentar(a)
policija, STOP policija, Foto: Savo Prelević
policija, STOP policija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.03.2014. 12:46h

Okrutno ubistvo četvorogodišnjeg dječaka Smaja iz sarajevskog naselja Hadžići, zbog kojeg su uhapšeni i pritvoreni njegova majka Ena (25), djed Emir (57), baba Munira (62) i očuh Salih Arnautović, ne prestaje da šokira građane Bosne i Hercegovine. Ipak, najšokantniji je iskaz koji je dječakova majka Ena dala tokom istrage, prenose sarajevski mediji.

Iako su u svom poslu navikli da čuju i vide različite stvari, dok su slušali iskaze uhapšenih, a posebno majke, istražiteljima, tužiteljki i advokatima se ledila krv u žilama, piše Avaz.

Mnogi nijesu mogli ni da slušaju detalje zlostavljanja nesrećnog dječaka. No, još je šokantnije da su malog Smaja, prema iskazu majke, tukli i ona, i očuh, i djed, i baba. Ali je očuh, koji se u kuću Lipa uselio prije tri mjeseca, prednjačio u maltretiranju četvorogodišnjaka.

"Prvog mjeseca je sve bilo uredu, mada je Salih sedam dana nakon što se uselio, ošamario mog sina zato što ga nije htio zvati babo. Salih je insistirao na tome i kad god ga Smajo ne bi zovnuo babo, ošamario bi ga. Takođe, svake večeri, kada Salih dođe sa posla, ako ga moj sin ne bi poljubio, ošamario bi ga", kazala je tokom iskaza majka nesrećnog dječaka.

Kako tvrdi, svom nevjenčanom suprugu je govorila da ne tuče njenog sina, ali bi joj on govorio da ćuti te da će i nju udariti.

"U januaru ove godine je prvi put jače izudarao Smaja, i to nakon što je pušio marihuanu i konzumirao spid. Udarao ga je šakama u prsa i hvatao za vrat. Mislim da je Smaja tukao zato što je ličio na mog prvog muža", ispričala je 25-godišnjakinja.

Kazala je da je dečak sredinom januara dobio temperaturu koju mu nije mogla pasti dva dana pa je odlučila da ga odvede u Hitnu pomoć. No, kako tvrdi, napolju je bila poledica pa se okliznula i oboje su pali. Dječak je plakao i govorio da ga boli ruka. Vidjela je da mu se ruka klima, ali je mislila da ju je samo uganuo. Vratila se s dječakom u kuću, a kad god bi dotakla četvorogodišnjaka za ruku, on bi vrištao. Odvela ga je u Hitnu pomoć, odakle su je uputili u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je ljekare slagala da je dječak pao s kreveta.

Nevjenčani suprug zavisnik od droga

"Dvije sedmice nakon tog događaja, moj nevjenčani suprug ponovo je počeo da tuče mog sina, i to bez nekog bitnog razloga, a uglavnom ako nije imao marihuane i drugih narkotičkih sredstava. Tukao ga je šakama i kaišom po cijelom tijelu. Smajo je prigušeno jecao, ali se to nije moglo čuti vani, jer bi mu, dok ga je tukao, stavljao krpu u usta. Modrice niko nije vidio, jer sam ga samo ja kupala i presvlačila", opisala je Ena Lipa događaje u kući strave.

Ena se, kako tvrdi, požalila svojoj majci da Salih tuče dječaka, ali joj je ona kazala da je to njihov problem.

Probudila sam se u toku noći i krenula u toalet. Vidjela sam da moj sin Smajo leži na podu vezanih ruku i nogu. Dok sam se vratila iz toaleta, dijete je bilo odvezano, ali nije mogao stajati na nogama, ispričala je majka

Navodno ga je pitala šta radi, a njen nevjenčani joj je suprug rekao: „Ništa, spavaj“, nakon čega se okrenula i zaspala. Prije nego što je utonula u san čula je svog nevjenčanog supruga kako govori dječaku: „Ako ne budeš slušao, vezaću te“, a njen sin je odgovorio: “Slušaću.“

"Probudila sam se u toku noći i krenula u toalet. Vidjela sam da moj sin Smajo leži na podu vezanih ruku i nogu. Dok sam se vratila iz toaleta, dijete je bilo odvezano, ali nije mogao stajati na nogama. Ujutro sam nazvala Saliha, koji je bio na poslu, i rekla mu da dijete ne može stajati na nogama. On je rekao da ga dovedem njemu na posao kako bismo ga odvezli hodži. To sam i učinila, a hodža iz Kiseljaka je kazao da je dijete 'ograjisalo' i da ga dovedemo za 10 dana", ispričala je majka.

Nasilje koje je izvršeno nad jednom malom bespomoćnom osobom prelazi sve granice i zdravog i poremećenog razuma, tu mora da bude prisutno i i nešto što je izvan kliničke slike poremećenosti, smatra sarajevski psiholog Čedomir Novaković

"Potom je na jednom od CD-ova razvukao crtu spida. Zatim je od mog oca uzeo 50 KM i poslao me da kupim neke namirnice. Po povratku sam vidjela da je tukao Smaja, a nakon toga ga je namazao puderom. Pripremila sam ručak, a Salih je, nakon što je ručao, nastavio tući mog sina šakama i kaišom. I ja sam sina tada jednom udaril. Salih ga je u jednom momentu udario šakom u grudi i dijete je izgubilo svijest. Otišla sam u kuhinju i donijela kašiku i vode. Salih mu je kašikom otvorio usta, a ja sam ga zalila vodom", kazala je majka ubijenog dečaka.

Prema njenim riječima, dječak se naprezao, počeo je da povraća.

"Salih je zatim podigao dječaka na prozor i rekao mom ocu da dijete nije dobro. Moj otac je utrčao u sobu, dijete je ogrnuo čaršafom i odnio niz stepenice. U posljednja dva mjeseca, osim mene i Saliha, dječaka su tukli i moj otac i majka", kazala je na kraju iskaza ova majka, piše „Dnevni avaz“.

Baba i djed nijesu voljeli Saliha

Ena Lipa je u maju 2013. godine napustila prvog supruga zato što ju je, kako je tvrdila tokom saslušanja, maltretirao, a sa sobom je povela i djecu.

Saliha Arnautovića upoznala je nakon toga u jednom radnji brze hrane na Ilidži, gdje je radila od oktobra 2013. Sedam dana nakon što su se upoznali otišla je s njim da živi u Miševiće, a djecu je ostavila kod roditelja, kojima se nije javljala 15 dana. Kući se vratila posle 15 dana, a Salih je dvije sedmice kasnije došao za njom i uselio se u kuću koju je koristila porodica Lipa.

Tokom davanja iskaza Ena je kazala da su njeni roditelji, nakon što je napustila prvog muža i vratila se u kuću u Hadžićima, prihvatili njenu petogodišnju kćerku, ali njenog sina nijesu voljeli pa su ga maltretirali, ćuškali i stavljali pod sto.

Kada se Salih uselio kod njih, predložio je da dječak spava s njima u sobi kako bi mu pružili ljubav.

Psiholog Novaković: Ubistvo dječaka je najgori slučaj nasilja u posljednjih 20 godina

Slučaj ubistva četverogodišnjeg dječaka u Hadžićima je do sada u psihološkoj i medicinskoj praksi nezabilježen, izjavio je za novinsku agenciju Patria (NAP) klinički psiholog iz Sarajeva Čedomir Novaković, prenosi portal Oslobođenje.ba.

Prema njegovim riječima, to je najstrašniji slučaj nasilja koji je viđen u posljednje dvije decenije u BiH, te da su se ljudi koji su znali za nasilje bojali prijaviti ga i strahovali od osvete.

"Nasilje koje je izvršeno nad jednom malom bespomoćnom osobom prelazi sve granice i zdravog i poremećenog razuma, tu mora da bude prisutno i i nešto što je izvan kliničke slike poremećenosti. Kriza koja je zahvatila čitavu državu i društvo, na svakog pojedinca djeluje drugačije", kaže Novaković.

Prema njegovim riječima, evidentno je da se u ovom slučaju radi prvo o jednom rasturenom braku, nakon toga dolazi vanbračna veza majke, siromaštvo, nezaposlenost...

"Ovo je slučaj koji je, za mene, u posljednjih dvadeset godina na prvom mjestu po negativnom sklopu, po načinu na koji je izvršeno nasilje. Dijete od četiri godine ne može shvatiti šta se to njemu događa, zašto se sve to dešava. U Sarajevu kao i u drugim velikim gradovima postoje različiti oblici devijantnog ponašanja, nasilja, huliganstva, maltretiranja, ali ovaj slučaj je nešto što prevazilazi ljudski razum", ističe Novaković.

Bonus video: