Zdrav razum

Naučnici protiv prenosa urne iz muzeja u crkvu: Ostavite Teslu na miru

Oni su kreirali i Fejsbuk stranicu pod nazivom „Ostavite Teslu na miru“, a na Tviteru je pokrenut hešteg #odbranimoTeslu
57 pregleda 147 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2014. 10:24h

Grupa naučnika i poštovalaca Nikole Tesle (za sada njih 11.000) usprotivila se najavi premještanja urne sa posmrtnim ostacima poznatog naučnika u Hram Svetog Save u Beogradu.

Oni su kreirali i Fejsbuk stranicu pod nazivom „Ostavite Teslu na miru“, a na Tviteru je pokrenut hešteg #odbranimoTeslu.

Predstavnici Vlade Srbije u tehničkom mandatu, privremenih organa Grada Beograda i Srpske pravoslavne crkve objelodanili su ideju o premještanju urne sa posmrtnim ostacima Nikole Tesle koja se nalazi od osnivanja u Muzeju Nikole Tesle.

Beograd: Urna Nikole Tesle se premješta u Hram Svetog Save >>>

Na društvenim mrežama je otvorena i diskusija o vjerskoj pripadnosti samog Nikole Tesle, koji je, iako porijeklom iz pravoslavne porodice, za list Liberty 1937. godine izjavio: „Ja nisam vjernik u izvornom (orthodox) smislu“.

Ipak, domaći naučnici tvrde da se ne treba baviti preispitivanjem duhovnosti i nacionalnosti Nikole Tesle, jer su to njegovi lična ubjeđenja, već načinom na koji se donose odluke u Srbiji.

Posljednja želja Tesline porodice bila da urna počiva u Muzeju Nikole Tesle, zbog čega je pored čuvanja njegove zaostavštine Muzej i izgrađen.