Velikan nauke

Beograd: Urna Nikole Tesle se premješta u Hram Svetog Save

"Ništa prirodnije ni logičnije, nego da na tom najljepšem mjestu grada i pored velike svetinje počivaju tri velika imena srpske istorije, kulture i nauke"
79 pregleda 22 komentar(a)
Nikola Tesla, Foto: Shutterstock
Nikola Tesla, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.02.2014. 15:36h

Posmrtni ostaci naučnika Nikole Tesle biće premješteni iz muzeja posvećenog tom velikanu u Beogradu u portu Hrama Svetog Save, gdje će mu biti podignut i spomenik, predviđeno je Sporazumom koji je potpisan u Patrijaršiji SPC.Sporazum su potpisali partijarh srpski Irinej, ministarka energetike Zorana Mijhajlović ispred Vlade Srbije i predsjednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali.

Partijarh je, nakon potpisivanja sporazuma, rekao da nema ništa prirodnije od toga da zemni ostaci velikog mislioca počivaju na, kako kaže, najsvetijem mjestu srpskog naroda - Hramu posvećenom Svetom Savi, gde je i spomenik Karađorđu.

"Ništa prirodnije ni logičnije, nego da na tom najljepšem mjestu grada i pored velike svetinje počivaju tri velika imena srpske istorije, kulture i nauke", rekao je partijarh srpski Irinej, zahvalivši vladi i predstavnicima Grada na podršci toj inicijativi SPC.

On je dodao da se nada da će to biti novi razlog da još više ljudi posjeti Hram, ali i "grob najvećeg uma nauke".

"Hvala svima koji će doprinijeti da se podigne spomenik kakav Tesla zaslužuje i da u podnožju spomenika budu i njegovi zemni ostaci, u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save", rekao je patrijarh.

Prema rečima Siniše Malog, biće formirana radna grupa u kojoj će biti po tri predstavnika ministarstva, Grada Beograda i SPC, a koja će raditi na tome da se zemni ostaci Nikole Tesle u što kraćem roku prenesu u portu Hrama Svetog Save.

Mali je rekao da će grad obezbijediti sve uslove da se pod odgovarajućim propisima urna prenese iz muzeja, kao i da će obezbijediti sve dozvole.

I ministarstvo energetike će, prema riječima resorne ministarke, svim aktivnostima pomoći da se projekat što pre realizuje.

"Kao vlada i ministarstvo želimo da budemo prepoznati po svim mladim naučnicima koji će u zemlji ostati i svima onima koji će u zemlju doći", rekla je Mihajlović.

Urna Nikole Tesle nalazi se u zgradi muzeja u Beogradu koji nosi njegovo ime od 1957. godine.