Veza između Bin Ladena i FBI ubijena u BiH

"Krtica“ je takođe prenijela FBI riječi jednog od saradnika: „Ako ti je zatreba novac, idi direktno kod Osame i reci mu da sam te poslao“
97 pregleda 0 komentar(a)
Osama Bin Laden, Foto: Popsessive.com
Osama Bin Laden, Foto: Popsessive.com
Ažurirano: 27.02.2014. 13:47h

Operativci Al Kaide u Bosni i Hercegovini ubili su miškarca koji je bio veza FBI sa Bin Ladenom jer su sumnjali da je radio kao obavještajac, saznaje NBC.

Radi se o čovjeku koji je radio za Omara Abdela Rahmana znanog kao "Slijepi šeik" za kojeg se sumnja da stoji iza prvog pokušaja zauzimanja Svjetskog tgovinskog centra, a takođe se sumnja da je prvi obezbijedio informacije o Al Kaidi sredinom 1990. godine, kada je ova teroristička organizacija bila na vrhuncu moći.

NBC se poziva na izvore bliske menadžmentu takozvane "krtice“ iz redova FBI, prema kojim ga je služba regrutovala 1993. godine, jer je bio poznati saradnik "slijepog šeika".

Inače, Abdel Rahman je meta FBI još od 5. novembra 1990. godine, kada je jedan od njegovih sljedbenika pucao i ubio jednog ekstremistu u "Menhetn“ hotelu.

Nakon ovog ubistva, mnogo informacija je pronađeno u njegovom stanu i one su ukazivale na još veću zavjeru.

Šeik je tada pod pritiskom prebacio neke svoje operativaca iz Njujorka u Los Anđeles, gdje je i buduća "krtica“ živjela.

"Krtica“ je tako postala vozač šeika, a u to vrijeme ga je FBi primijetio i regrutovao.

FBI je 1993. preko imigracione službe došao do identiteta vozača, i saznao da se nalazi na listi terorista.

Vozač u početku nije znao da vodi da razgovore direktno sa FBI, ali je vremenom saznao istinu i prihvatio da bude posrednik, otkriva izvor NBC.

Tada je počeo da govori o Al Kaidi.

U Briselu je prošao poligraf, i nabavio desetine autentičnih američkih i kanadskih pasoša, u kojima su originalne slike zamijenjene slikama operativaca Al Kaide, koje su oni koristili da putuju Evropom i šire poruke džihada.

Primijetila ga i CIA

U Sudanu se "krtica“ srela sa tada malo poznatim saudijskim teroristom Osamom Bin Ladenom koji mu je tada rekao da je odabrao "masonsku ložu“ u Los Anđelesu za „eksploziju“.

"Krtica“ je takođe prenijela FBI riječi jednog od saradnika: „Ako ti je zatreba novac, idi direktno kod Osame i reci mu da sam te poslao“.

1993. "slijepi šeik“ je uhapšen i kasnije osuđen na doživotnu robiju za zavjeru i planiranje napada na američki posjed.

Obevještajac je, međutim, nastavio da radi za FBI i nakon šeikovog hapšenja, rekao je isti izvor, a njegovi „uspjesi“ primijećeni su i od strane CIA.

Tako je CIA preuzela "krticu“, zahvaljujući odličnoj novčanoj ponudi.

1994. CIA je poslala obavještajca u Bosnu, gdje su džihadisti "vrbovali“ bosanske muslimane.

Izvor NBC koji je bio na tajnom zadatku, priča da je izvor blizak Al Kaidi potvrdio da je vozač otišao u Bosnu, gdje su ga ubili pripadnici Al Kaide, jer se kao tačne pokazale njihove sumnje da je radio za CIA.

Bonus video: