BiH: Protesti i danas održani, novi zakazani za sjutra

Kako piše Dnevni avaz, pakete sa hranom demonstrantima šalju i predstavnici Evropske unije
0 komentar(a)
Bosna protesti, Foto: Reuters
Bosna protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2014. 19:35h

U Sarajevu su danas, 17. dan zaredom, održani protesti građana ispred zgrade Predsedništva BiH gde su tansparentima tražene ostavke predstavnika aktuelne vlasti na svim nivoima.

Demonstranti su nosili transparente s različitim porukama koje se uglavnom odnose na zahtjeve za poboljšanje socijalnog i ekonomskog statusa.

Protesti su održani u mirnoj atmosferi, a obezbjeđivalo ih je svega nekoliko policajaca.

Članovi plenuma građana organizovali su i podelu hrane za demonstrante.

Kako piše Dnevni avaz, pakete sa hranom demonstrantima šalju i predstavnici Evropske unije.

Današnje demonstracije održane su uoči zakazane sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj bi trebalo da budu usvojeni zahtevi Plenuma, koje je u petak, 21. februara, usvojio Kolegijum kantonalne skupštine.

Kolegijum je prihvatio sva četiri zahteva Plenuma - uspostavljanje ekspertske vlade, reviziju plata i beneficija nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje sa trenutnom ekonomskom situacijom, reviziju privatizacije i uspostavljanje nezavisne komisije za utvrđivanje činjenica o dešavanjima od 7. februara kada su tokom protesta zapaljene tri javne institucije.

Protesti su danas održani i u Mostaru, a plenumi građana u Zenici, Tuzli, Bihaću i Banjaluci.

Naredni plenum građana u Sarajevu biće održan u utorak, 25. februara u Domu mladih kada će biti definisani drugi zahtevi građana koji će biti predati vlastima.

Bonus video: