Blic: Lazarević sačuvao Šariću stotine miliona eura

Nekadašnji šef kabineta premijera Srbije Ivice Dačića i načelnik u MUP Srbije navodno dojavili klanu Darka Šarića da im prate transporte kokaina
6 komentar(a)
Darko Šarić, Foto: Savo Prelević
Darko Šarić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.02.2014. 07:48h

Zahvaljujući informacijama Borisa Gare, koje su preko Branka Lazarevića stizale do Darka Šarića, narko-bos je sačuvao transporte kokaina, piše beogradski "Blic".

Gara je bio krtica u MUP-u, koji je informacije davao šefu kabineta ministra policije Lazareviću, uz pomoć kog su u klanu Šarića saznali da su pod istragom zbog sumnje da švercuju kokain.

Procjenjuje se da su tako obojica spasla narko-pošiljke vrijedne nekoliko stotina miliona eura.

"Zbog te informacije promijenili su način komunikacije, što je spriječilo istražitelje da otkriju još neke transporte droge iz Južne Amerike, a bila je ugrožena i akcija "Balkanski ratnik". Propala je i jedinstvena prilika da svi pripadnici klana budu uhapšeni u jednoj akciji" kazao je izvor "Blica".

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je postupak protiv Gare, zamjenika načelnika Službe za specijalne istražne metode u Upravi kriminalističke policije MUP-a, zbog sumnji da je odavao službenu tajnu.

On je osumnjičen da je sa Lazarevićem odavao službene tajne, dok su za podstrekivanje osumnjičeni Rodoljub Radulović - Miša Banana i Radovan Štrbac, protiv kojih se već vodi postupak u Specijalnom sudu jer su ranije označeni kao članovi klana Darka Šarića.

Svi se terete i za udruživanje radi obavljanja krivičnih djela.

Gara je pod sumnjama da je Lazareviću dostavljao informacije o akciji koja je pokrenuta protiv Šarićeve grupe. Lazarević se tereti da je te informacije davao Štrbcu, advokatu Šarića optuženom da je prao novac narko-grupe.

"Gara je u policiji priznao da je Lazareviću na sastanku u kafiću na Slaviji odao da je pokrenuta akcija protiv Šarićeve grupe i da su svima prisluškuju telefoni. I Lazarevića je upozorio da je pod sumnjom. On je ispričao i da je Štrbac čovjek koji se služio Lazareviću za kontakte sa Radulovićem i Šarićem", kaže sagovornik “Blica”.

Prije toga, Radulović je od Lazarevića tražio da provjeri da li su braća Darko i Duško Šarić pod istragom.

Lazarević je od drugih radnika policija, koji će narednih dana biti saslušani u istrazi, tražio da u Jedinstvenom informacionom sistemu (JIS) vide da li je za Šarićima raspisana potraga. Ali, u sistemu JIS (pristup ima skoro svaki policajac) nema podataka o aktuelnim operativnim istragama.

"Lazarević je priznao da je od kolega iz MUP-a tražio provjeru za Šariće u JIS-u. Tvrdio je i da nije znao da je Radulović pod istragom, već da mu je predstavljen kao ugledni biznismen", kaže izvor “Blica”.

Smjena Gare je, tvrde u srpskoj policiji, početak čiščenja njihovih redova od saradnika Šarićevog klana i oko toga nema spora između direktora policije i načelnika UKP, kaže izvor "Blica".

Bonus video: