File razočaran napušta BiH: Ovo je sramota

"Sinoć su neki učinili sve što su mogli da se dogovor postigne, a neki su govorili, ali nijesu učinili nikakav iskreni napor", rekao je File
101 pregleda 53 komentar(a)
Štefan File, Foto: Luka Zeković
Štefan File, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.02.2014. 14:23h

Evropski komesar za proširenje Štefan File odlučio je da odustane od angažmana na sprovođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci u BiH i o tome je, kako kaže, već obavijestio šeficu evropske diplomatije Ketrin Ešton, čiji se dolazak u Sarajevo očekuje krajem sedmice.

File je to odlučio nakon još jednog maratonskog sastanka sa sedam političkih lidera BiH prošle noći u Sarajevu, na kojem ponovo nije došlo do pomaka po tom pitanju.

Evropski komesar je na konferenciji za novinare, nakon sastanaka sa premijerima BiH, RS i Federacije BiH, ocijenio “sramotnim” to što, kako je rekao, političari u BiH nijesu u stanju da postignu dogovor o presudi Evropskog suda koja koči evropski put BiH.

"Sramota je da dolazi do ovakvog neuspjeha", istakao je File dodavši da je on zaključio svoj angažman na ovom pitanju. Istovremeno, on je poručio da je sada sve na institucijama BiH da preuzmu odgovornost.

Koči se put ka EU

File je neuspjeh sastanka održanog dan ranije okvalifikovao kao “veoma razočarajući”.

"Sprovođeje presude Sejdić i Finci nije virtuelno pitanje, nego je to međunarodna obveza BiH", rekao je evropski komesar i ponovio da je to “ključ napretka BiH ka EU”.

On je objasnio da od toga zavisi podnošenje molbe BiH za priznavanje statusa kandidata za članstvo u EU.

File ne prihvata da je neuspjeh noćašnjeg sastanka i njegov lični neuspjeh i dodaje da je to “neuspjeh političara BiH”.

Sprovođenje presude Evropskog suda u predmetu Sejdić i Finci trebalo bi da obezbijedi pripadnicima manjinskih naroda da se kandiduju za najviše državne funkcije, što u ovom trenutku nije moguće.

"Sinoć su neki učinili sve što su mogli da se dogovor postigne, a neki su govorili, ali nijesu učinili nikakav iskreni napor", rekao je File ne pominjući, međuitm, nijedno ime.

On je dodao da su tokom pregovora “neki pokušavali da uključe druge teme”, koje se ne tiču same presude.

File ne prihvata da je neuspjeh noćašnjeg sastanka i njegov lični neuspjeh i dodaje da je to “neuspjeh političara BiH”.

On se slaže da u BiH u ovom trenutku ima važnijih pitanja od primjene pomenute presude, ali je dodao i da rješavanje tog pitanja ostaje preduslov za primjenu drugih mehanizama koje EU ima, a koji bi pomogli rješavanju i tih ostalih problema.

Političare u BiH je pozvao da ne ignorišu građane i da ih slušaju, kao i da se izbjegne svako nasilje koje bi prouzrokovalo dalje pogoršanje stanja.

Tri inicijative EU

File je najavio tri nove inicijative na kojima će biti angažovana EU u BiH u narednom periodu.

Prva je jačanje upravljanje ekonomijom i ona će biti pokrenuta već naredne sedmice, zatim uspostavljanje zajedničke radne grupe BiH i EU, koja bi trebalo da ubrza sprovođenje projekta koje finansija Unija i, najzad, ponuda za proširenje dijaloga o pravosuđu na neke od elemenata poglavlja 23 koja se tiču zajedničke pravne tekovine EU, a posebno na borbe protiv korupcije.

Bonus video: