File i Hojt sa liderima BiH: Teško do dogovora

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik napustio je sastanak
4 komentar(a)
Protesti u Sarajevu, Foto: Reuters
Protesti u Sarajevu, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2014. 08:08h

Zvaničnici iz Vašingtona i Brisela juče su se u Sarajevu sastali sa čelnicima sedam najvećih parlamentarnih stranaka u BiH, a mirni protesti i forumi građana su nastavljeni.

Zbog protesta koji u BiH traju 12 dana zaredom i najavljeni su i za danas, u dvodnevnu posjetu Sarajevu su stigli evropski komesar za proširenje Štefan File i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Brajan Hojt Ji.

Razlog njihove posjete je i pokušaj napretka u sprovođenju presude Sejdić-Finci.

Međutim, čini se da će do dogovora političkih lidera BiH teško doći.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić sinoć je na pauzi sastanka za Al Džaziru rekao da nije bilo pomaka.

„Nažalost, nisam čuo ništa novo što bi davalo utisak da ima mogućnosti za pozitivan ishod“, kazao je, dodajući da je suština cijele priče „produbljavanje krize u BiH“.

„Pomozi nam Evropo, ubiše nas političari iz Federacije BiH i Republike Srpske“

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik napustio je sastanak.

„Postoji određeni tekst koji je zajednički usaglašen, ali još uvijek treba pojasniti nekoliko tačaka“, kazao je Dodik. „Predviđeno je da u RS ostane direktan izbor i da ona bude jedna izborna jedinica, te da se većinom glasova u ovoj izbornoj jedinici bira član Predsjedništva BiH.“ Dodajući da „i dalje ostaje problem usaglašavanja određenih procedura u vezi izborne jedinice Federacije BiH i dva područja koja se tamo navode“, Dodik je najavio da će se vratiti na sastanak „da promoviše uspjeh“ ukoliko tamo bude postignut dogovor.

Hojt je juče u odvojenim susretima razgovarao je sa trojicom članova Predsjedništva BiH o, kako je saopšteno, „aktuelnoj situaciji u zemlji, s naglaskom na proteste građana“.

„Sagovornici su se složili da je opravdano nezadovoljstvo velikog broja građana teškom socio-ekonomskom situacijom, kao i sporošću pravosudnog sistema u procesuiranju slučaja teškog privrednog kriminala i korupcije“, navedeno je u saopštenju nakon sastanka Hojta sa predsjedavajućim Predsjedništva Željkom Komšićem.

Hojt je istakao da će SAD, kao i cjelokupna međunarodna zajednica u BiH, držati odgovornim političke lidere koji pokušaju iskoristiti proteste građana za promociju ličnih interesa i potpirivanje etničkih tenzija.

Građanski protesti i plenumi su nastavljeni.

Kako bi izrazio nezadovoljstvo trenutnom situacijom, jedan demonstrant u Sarajevu zavezao je omču sebi oko vrata i držao transparent sa natpisom „Pomozi nam Evropo, ubiše nas političari iz Federacije BiH i Republike Srpske“.

Najuporniji demonstranti razočarani su što sada na proteste dolazi znatno manji broj građana nego kada je „trbuh revolucija“, kako su je prozvali, počela.

Bonus video: