Hrvatski premijer protiv zamjene "audija" jeftinijim kolima

"“Nabavka je potpisana i moramo poštovati dogovor. Automobili su kupljeni i nema raskidanja ugovora”", rekao je Milanović
2 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: Beta/AP
Zoran Milanović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.02.2014. 19:19h

Nakon što se ministar nauke obrazovanja i sporta u hrvatskoj vladi Željko Jovanović odrekao novog “audija” vrednog oko 650 hiljada kuna (oko 90.000 eura), premijer Zoran Milanović je sazvao konferenciju za štampu na kojoj je rekao da je "nabavka kola potpisana i da ona mora biti poštovana".

Milanović je predočio odluku o uslovima korišćenja službenih automobila iz 2012. godine u kojoj piše da predsjednik vlade i ministri koriste automobile “gornje klase”.

"“Nabavka je potpisana i moramo poštovati dogovor. Cijenim ono što je rekao ministar Jovanović, ali sve je rađeno u skladu sa zakonom. Automobili su kupljeni i nema raskidanja ugovora”", rekao je Milanović, dodajući da odluka koja je na snazi propisuje mogućnost korišćenja automobile još više klase.

"“Pokazalo se da smo dobili automobile za 600 hiljada kuna, što je vrijednost jednog prosečnog stana u Hrvatskoj, što nije u redu"”, naveo je premijer podsjetivši da se on vozio u automobilima koji su bili dvostruko jeftiniji od ovih.

Ministar Jovanović je ranije danas izjavio da se odriče “audija” namijenjenog njegovom ministarstvu jer smatra da “apsolutno neprimjereno” da bilo koji ministar vozi automobile od gotovo 650 hiljada kuna.

On se istovremeno izvinio novinaru koji ga je upozorio na performance automobila, istakavši da je preduzeo sve što je u njegovoj moća da se ta vozila zamijene upola jeftinijim.

Inače, kupovina skupih automobila za potrebe vlade izazvala je žestoka reagovanja javnosti s obzirom na to da Hrvatska mora da smanji budžetske troškove kako bi se uklopila u zahtjeve Evropske komisije.

Bonus video: